Pieczone pierogi z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami

12

Dzisiejsza propozycja to pieczone pierogi z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami. Ostrzegam, że pierogi uzależniają:). Są obłędnie pyszne, gdy raz spróbujesz na pewno zrobisz je kolejny i kolejny raz. Połączenie kurczaka, pieczarek i sera żółtego świetnie ze sobą pasuje. Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo prosty, a pierożki wychodzą pyszne i chrupiące. 

 

Pieczone pierogi z pewnością nie raz jeszcze zagoszczą na blogu. Można je zrobić zarówno na słono jak i na słodko. Przyznam, że dzisiejsza wersja pierogów z kurczakiem jest moją ulubioną. Część osób nie lubi lub boi się robić ciasto drożdżowe. Tymczasem pierogi są proste w wykonaniu i nie sprawią kłopotu, nawet gdy będzesz je robić pierwszy raz. Najczęściej pierogi podaję z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku. 

Ciasto 

  • Mąka pszenna – 3 szklanki 
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 250 ml
  • Świeże drożdże – 25 g 
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Masło roztopione i przestudzone – 2 łyżki
  • Sól – od 0,5 do 1 łyżeczki
  • Suszone zioła, np. prowansalskie, koperek

Farsz

  • Piersi z kurczaka – 2 pojedyncze sztuki
  • Żółty ser – 100 g
  • Cebula 
  • Pieczarki – około 5-6 sztuk średniej wielkości
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy: słodka papryka, przyprawa  do kurczaka, suszone zioła 
Ciasto

Pierogi rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do większego naczynia. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie dodajemy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem za pomocą haka 3-4 minut. Jeśli wyrabiamy ręcznie, ugniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei należy dodać trochę mąki. Pod koniec wyrabiania wlewamy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości ciasta. Zazwyczaj od 30 do 60 minut. W tym czasie robimy farsz. 

Farsz

Kurczaka kroimy w małą kostkę, maksymalnie 1x1cm. Im większe kawałki kurczaka tym trudniej będzie uformować pieroga. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, słodką czerwona papryką i przyprawą do kurczaka. Smażymy, aż będzie miękki.

Na osobnej patelni na rozgrzanym tłuszczu dusimy drobno pokrojoną cebulę, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i solimy. Smażymy do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje. Na koniec dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Przestudzone pieczarki oraz kurczaka przekładamy do większej miski, aby zmieściły się pozostałe składniki farszu. Następnie dodajemy ser starty na grubych oczkach. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i mieszamy. Ale uważamy na sól, ponieważ już sam ser jest słony.

Wykonanie

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3mm. Szklanką lub pucharkami na lody wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżką farsz i dokładnie lepimy, dodatkowo dociskając końcówki widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonymi ziołami, np. prowansalskimi.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut, aż pierogi się zarumienią.

Pierogi najchętniej podaję z sosem z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, ziołami lub czosnkiem.

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz