Naleśniki zapiekane z kaszą i warzywami

10

Naleśniki zapiekane z kaszą i warzywami to sprawdzony przepis na wegetariański obiad lub kolację. Naleśniki z kaszą gryczaną, ciecierzycą i dużą ilością warzyw są pyszne i bardzo sycące. Zapiekane naleśniki z warzywami możemy przygotować nawet dzień wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem. 

Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Ciasto na naleśniki

  • Mąka pszenna – 100 g (3/5 szklanki)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mleko – 300 ml
  • Olej lub rozpuszczone masło – 1 łyżka
  • Sól – szczypta

Farsz

  • Kasza gryczana – 1 opakowanie woreczek
  • Ciecierzyca ugotowana – 1 /2 szklanki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Papryka – 1/2 sztuki
  • Kukurydza – 2 łyżki
  • Ser żółty – garść (30 g)
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól – 2 szczypty
  • Pieprz – szczypta

Sos jogurtowy

  • Jogurt naturalny – 200 ml
  • Ser żółty – garść (30 – 40 g)
  • Sól
  • Pieprz
Naleśniki
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto najlepiej odstawić na 30 minut.
  2. Patelnię rozgrzewamy na kuchence ustawiając średnią moc palnika. Naleśniki możemy smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem lub bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  3. Ciasto na naleśniki mieszamy, odmierzamy odpowiednią porcję np. za pomocą małej chochelki, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię patelni. Wlewam porcję ciasta, od razu patelnie delikatnie przechylamy, aby ciasto rozlało się na całą powierzchnię.
  4. Naleśnika smażymy przez około 45 sekund, aż do złotego koloru. Obracamy naleśnika i smażymy przez około 30 sekund.
Farsz
  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej lub oliwę. Cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy, aż do zeszklenia.
  3. Kukurydzę odcedzamy.
  4. Paprykę kroimy w kostkę.  
  5. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, kukurydzę, cebulę z czosnkiem, paprykę, ciecierzycę i ser żółty, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem.
Sos jogurtowy
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, mieszamy.
  2. Sos doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Wykonanie
  1. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem.
  2. Na każdy naleśnik wykładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu.
  3. Naleśniki polewamy sosem jogurtowym. 
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C pieczemy przez 10 minut 
  5. Tuż przed podaniem wierzch posypujemy startym serem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut. 

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz