Gotowanie

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku to danie bezmięsne. Świetnie sprawdza się dla gości, ponieważ całość możemy przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Naleśniki mają dużą ilość warzyw, tj. kukurydza, papryka, fasola i cukinia. Polecam również naleśniki zapiekane w piekarniku ze szpinakiem. 

Kopytka

Kopytka to proste i smaczne danie, często uwielbiane przez dzieci. Kopytka są smaczne zarówno tuż po zrobieniu, jak i na drugi dzień podsmażone na patelni lub ponownie wrzucone na gorącą wodę. Możliwości podania kopytek jest wiele, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Kopytka możemy polać roztopionym masłem i posypać cukrem lub podać z mięsem i...

Wafle domowe z orzechami

Wafle domowe z orzechami przypominają w smaku znane wafelki Knoppers. Nieco bardziej pracochłonne niż domowe wafelki z mlekiem w proszku, jednak ich smak jest doskonały, więc warto poświęcić swój czas. Wafelki szczególnie posmakują fanom kremów orzechowych, ponieważ mają bardzo intensywnym smaku orzechów laskowych i czekolady. Ze względu na specyficzny zapach orzechów laskowych nie należy zamieniać...

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami to pyszne, puszyste domowe bułeczki. W sezonie na truskawki nie może zabraknąć słodkich, świeżych bułeczek z truskawkami. Oczywiście truskawki możemy zamienić na inne owoce np. rabarbar lub jagody. Na blogu zajdziecie również przepis na bułki z serem lub jagodzianki.

Najlepszy przepis na chałkę

Najlepszy przepis na chałkę, która jest puszysta z dużą ilością kruszonki. Wszystkie domowe ciasta drożdżowe są najsmaczniejsze świeże. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże chałki, co dla niektórych może okazać się zbyt dużo do zjedzenia, w krótkim czasie. Jednak jest na to sposób, ponieważ ciasta drożdżowe doskonale nadają się do mrożenia. Chałkę po wystudzeniu można...

Placki z białym serem na słono

Placki z białym serem na słono to proste i szybkie danie. Placki są miękkie i puszyste. Świetnie pasują na śniadanie, kolację czy obiad. Placki z sera twarogowego w formie wytrawnej są równie smaczne jak te na słodko. Serdecznie polecam przepis na placuszki z serem białym. 

Rogale nocne

Rogale nocne to świetny pomysł na świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie. Rogale nazywają się nocne, ponieważ przygotowujemy je wieczorem, zostawiamy w lodówce na całą noc, a rano tylko pieczemy. Dzięki temu rano  mamy rogaliki gotowe w 15-20 minut. Przepis na rogale nocne robiłam już kilkukrotnie i na pewno nie raz jeszcze zagości u nas w...

Ciasto murzynek – tort małpa

Ciasto murzynek w kształcie małpy. Zawsze spełniam życzenia solenizantów co do wyboru tortu. Tym razem miałam upiec ciasto czekoladowe, a nie tort. Postanowiłam nieco udekorować murzynka, tak więc powstało ciasto w kształcie małpki. Przepis na murzynka jest bardzo prosty, polecam również w podstawowej wersji bez dekoracji. Przepis na murzynka jest bardzo stary i znany. Charakteryzuje...

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką to przepis, do którego lubię często wracać. Ciasto robiłam z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dodatkowo możemy użyć owoców świeżych, sezonowych lub mrożonych. Za każdym razem wychodzi bardzo dobre. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z owocami i lekką pianką doskonale do siebie pasuje i zachwyca smakiem....

Tort bezowy z brzoskwiniami

Tort bezowy z brzoskwiniami i bitą śmietaną to tort jeden z prostszych do wykonania. Beza doskonale pasuje zarówno z owocami sezonowymi, jak również z puszki lub kompotu. Tort bezowy kroi się bardzo dobrze, ponieważ beza jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Bezę najlepiej przełożyć kremem i owocami tuż przed podaniem. 
1 2 3 4 5 16