Ciasto na kefirze z bananami nie tylko stanowi doskonałą propozycję na deser, ale także idealny wybór na drugie śniadanie, piknik czy wycieczkę. Jego praktyczna forma ułatwia pakowanie, co czyni je wygodnym towarzyszem podróży. Dzięki dodatkowi kefiru lub maślanki, ciasto zachowuje wilgotność, pozostając świeże i smaczne nawet po kilku godzinach. Dodatkowo, na wierzchu ciasta znajduje się chrupiąca kruszonka, nadająca mu dodatkowej tekstury i maślany smak. To wyjątkowa przekąska, którą z przyjemnością podzielić się można z rodziną i przyjaciółmi, ciesząc się nią podczas pikniku, wędrówki czy drugiego śniadania. Jeśli szukasz podobnych przepisów, polecam ciasto na maślance z serem i kruszonką. 

Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk24 sztuk
Kalorie224 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy22x33cm

Ciasto na kefirze

  • Kefir – 600 g
  • Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (550 g)
  • Soda – 2 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy – 3/5 szklanki (160 ml)
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Jajko – 1 sztuka

Kruszonka

  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki (80 g)
  • Cukier – 4 łyżki (50 g)
  • Masło – 50 g
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka (4 g)

Dodatkowo

  • Banany – 2 sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto na kefirze

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Do dużej miski wbić jajko i roztrzepać, następnie dodać olej i cukier. 
  2. Następnie dodać kefir i wymieszać. 
  3. Mąkę pszenną i sodę przesiać, dodać do ciasta. Masa powinna wyjść gęsta, może mieć lekkie grudki.
  4. Blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, wyrównać. Banana pokroić wzdłuż w paski o grubości kilku milimetrów, skropić sokiem z cytryny (można pominąć). Ułożyć na cieście, lekko docisnąć, następnie posypać kruszonką.
  5. Ciasto na kefirze piec w temperaturze 160ºC przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 1-2 dni, w lodówce do 3-4 dni. 

Zobacz również

Dodaj komentarz