Tort Number Cake czekoladowy wykonany z kruchego ciasta jest idealnym wyborem! Delikatna baza kruchego ciasta nadaje mu wyjątkowego smaku i konsystencji. Przełożony kremem czekoladowym i udekorowany czekoladkami Kinder, ten tort nie tylko zachwyca wyglądem, ale i rozpływa się w ustach, zapewniając niezapomniane doznania smakowe.

Dzięki swojej oryginalnej formie i możliwości personalizacji, tort Number Cake czekoladowy staje się nie tylko pysznym deserem, ale również idealnym prezentem na różnorakie okazje. Możliwość nadania mu kształtu liczby lub serca dodaje mu wyjątkowego uroku, czyniąc go idealnym wyborem na urodziny, imieniny czy inne wyjątkowe chwile, które zasługują na wyjątkowy deser.

Czas pieczenia14 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk10 sztuk
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy24 cm

Kruche ciasto (składniki na 4 liczby)

  • Mąka pszenna – 2 i 1/3 szklanki (380 g)
  • Kakao – 2 łyżki (12 g)
  • Migdały mielone – 100 g
  • Cukier puder – ¾ szklanki (100 g)
  • Masło zimne – 250 g
  • Jajko L – 1 sztuka
  • Ekstrakt z wanilii – 1łyżeczka

Krem czekoladowy

  • Czekolada gorzka lub deserowa – 200 g
  • Śmietana kremówka 36% – 350 ml
  • Serek mascarpone – 250 g serka (schłodzony minimum 12 godzin)
  • Cukier puder – 5 łyżek (42 g)

Dodatkowo

  • Mini lentylki
  • Cukierki Schoko Bons
  • Kinder Bueno białe i ciemne
  • Kinder czekolada
  • Bezy pokruszone
Tort Number Cake czekoladowy – kilka uwag

Jak przygotować szablon do tortu Number Cake? Na początku przygotowujemy szablon liczby lub dowolnego kształtu na kartce A4, o wysokości około 24 cm. Do przygotowania szablonu można użyć jakiejkolwiek czcionki, jednak kształt liczby nie może być zbyt cienki. Najłatwiej szablon zrobić samodzielnie w edytorze tekstu na komputerze. Następnie szablon drukujemy, naklejamy na kartkę techniczną o większej gramaturze i wycinamy. 

Ile liczb wychodzi z porcji ciasta? Z podanej ilości składników uzyskujemy 4 liczby, dlatego jeśli tort będzie jednocyfrowy, można ciasto podzielić na pół, ewentualnie z resztek zrobić kruche ciasteczka (lub zamrozić ciasto). Można również upiec jedną liczbę więcej, jakby ciasto się połamało. 

Uwaga: upieczone ciasto jest niezwykle kruche. Pomimo świadomości i ostrożności, jedna z liczb w torcie uległa złamaniu. Połamaną liczbę umieściłam na spodzie, a krem zakrył wszelkie ślady złamania. Najlepiej ciasta nie trzymać w dłoni; zamiast tego należy delikatnie przesunąć ciasto z papierem na deskę i równie delikatnie zsunąć warstwy kruchego ciasta na tortu Number Cake.

Kiedy najlepiej przygotować krem? Krem powinno się przygotować tuż przed nałożeniem na ciasto.

Kiedy najlepiej przełożyć tort Number Cake kremem? Najlepiej jest nałożyć krem na około 4-6 godzin przed podaniem tortu. Przełożenie kremem zbyt wcześnie spowoduje, że tort namięknie i straci smak, jednak zbyt późno może utrudnić jego krojenie.

Na ile osób wystarcza tort Number Cake? Ten tort jest znacznie mniejszy niż tradycyjne, biszkoptowe torty, więc ciężko jest uzyskać dużą porcję. Tort z jedną liczbą wystarcza na około 8-10 osób.

Jaki rodzaj kremu można użyć do Number Cake? Do tego tortu idealnie pasują kremy na bazie bitej śmietany i mascarpone. Jako bardziej stabilną opcję można wybrać krem maślany. Jednym z moich ulubionych kremów jest krem z mlekiem w proszku typu Milky Way. 

Kruche ciasto Number Cake
  1. Mąkę pszenną i kakao przesiewamy, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i ucieramy razem, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodajemy jajko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii, dokładnie łączymy wszystkie składniki, formujemy kulę ciasta, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę (można zostawić na całą noc). Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 4 części.
  4. Po tym czasie pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko podsypywanym blacie na grubość około 4 mm. Następnie delikatnie zwijamy ciasto na wałek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Przygotowany szablon umieszczamy na cieście i wycinamy litery za pomocą ostrego noża. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi trzema częściami ciasta (wycięte litery nie powinny długo leżeć w temperaturze pokojowej).
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220ºC (z termoobiegiem), pieczemy każdą literę osobno, natychmiast zmniejszając temperaturę do 180ºC i pieczemy przez około 14 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia (nie zdejmujemy z papieru, ponieważ ciasto jest bardzo cienkie i kruche).
Krem czekoladowy

Ważne: krem przygotowujemy tuż przed nałożeniem na ciasto. Krem można nałożyć na około 4-6 godzin przed podaniem tortu, inaczej kruche blaty zmiękną od kremu.

    1. Do garnka dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). 
    2. Ściągamy z kuchenki i dodajemy posiekaną czekoladę, pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Studzimy, następnie schładzamy w lodówce co najmniej 12 godzin.
    4. Po tym czasie do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i cukier puder, ubijamy, aż do uzyskania gęstego kremu.
    5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tyłkom lub do woreczka strunowego z którego odcinamy róg około 1 cm.
    6. Na paterę dajemy odrobinę kremu na środek, aby tort nie zsunął się. Kładziemy pierwszą literkę, (bardzo ostrożnie, najlepiej zsuwamy z papieru inaczej ciasto się pokruszy) i wyciskamy krem.
    7. Układamy (zsuwamy z papieru )drugi blat ciasta, na wierz wyciskamy krem. Dowolnie dekorujemy dopiero tuż przed podaniem.

Zobacz również

Dodaj komentarz