Dyniowe bułki z serem to dla mnie niezwykłe połączenie smaków, które uwielbiam przygotowywać przez cały rok. Jesienią robię zapasy puree z dyni, które pakuję w słoiki lub mrożę, aby móc korzystać z nich w różnych przepisach. Kiedy w końcu wypiekam te bułeczki, delikatna nuta dyni doskonale współgra z kremowym serem, tworząc niezapomniany smak. Nawet jeśli bułeczki są nieco cięższe i mniej puszyste niż tradycyjne, to dla mnie właśnie w tym tkwi ich urok – mają charakter i unikalność, która zachęca do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych ulubionych smaków.

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie310 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Dyniowe Drożdżówki z Serem

  • Mąka pszenna – 3 i 3/4 szklanki (600 g)
  • Drożdże – 7 g suchych lub 14 g świeżych
  • Puree z dyni – 3/4 szklanki (180 g)
  • Sok z dyni lub woda – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Masło roztopione – 80 g lub olej 60 ml
  • Cukier – ½ szklanki (120 g)
  • Cukier waniliowy – 8 g
  • Sól – szczypta

Kruszonka

  • Masło – 50 g masła
  • Mąka pszenna – 6 łyżek (60 g)
  • Cukier – 4 łyżki (50 g)
  • Cukier wanilinowy – 8 g

Masa serowa

  • Twaróg półtłusty – 250 g (mielony)
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Cukier – 4 i 1/2 łyżki (60 g)
  • Mąką ziemniaczana – 1 łyżeczka (10 g)
  • Masło – 1 łyżeczka (14 g)
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie (16 g)

Dodatkowo

  • Białko do posmarowania
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Masa serowa
  1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia masy serowej wkładamy do miski i mieszamy. Ewentualnie do rozdrobnienia masy można użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  2. Masa serowa powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek.

Masa serowa przed nałożeniem na bułki powinna mieć temperaturę pokojową.

Dyniowe Drożdżówki z Serem

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Purée z dyni nie może być zbyt rzadkie, powinno mieć konsystencję dżemu. Konsystencja puree zależy od rodzaju użytej dyni. Zbyt rzadkie purée, należy odsączyć na gazie. Wyciśnięty sok z dynia używamy zamiast wody. 

  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn: Do letniego soku z dyni lub wody dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut).
  2. Do zaczynu dodajemy mąkę (jeśli używamy suchych drożdży zamiast zaczynu dodajemy do mąki suche drożdże), resztę składników (oprócz oleju/masła) i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy olej lub rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż do połączenia się składników.
  4. Miskę oprószamy mąką, następnie przekładamy do niej uformowaną w kulę ciasto. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  5. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, niczym nie smarujemy.
  6. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy bułeczki w kształcie koła lub łezki.
  7. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie delikatnie rozsmarowujemy po 1 łyżce masy serowej i posypujemy kruszonką. 
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, aż brzegi bułek lekko się zarumienią. Po upieczeni bułki wyjmujemy i studzimy. 

Zobacz również

Dodaj komentarz