Dla dzieci

Tort motylek z kolorowymi cukierkami

Tort motylek z kolorowymi cukierkami zrobiłam na 4 urodziny mojego syna, który bardzo chętnie uczestniczył w dekorowaniu. Mój syn uwielbia kolorowe cukierki, orzeszki więc właśnie taki tort był jego zażyczył. Tort motylek to prosty, domowy tort, z którym poradzi sobie większość osób. Tort został przełożony kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz dżemu truskawkowego....

Rogaliki na piwie

Rogaliki na piwie z marmoladą to bardzo popularny przepis. Nic dziwnego, ponieważ rogaliki są bardzo kruche i smaczne. Rogale na piwie możemy nadziać marmoladą, gęstym dżemem lub deserową czekoladą. Po co piwo w cieście? Piwo sprawia, że skórka jest bardziej chrupiąca, a ciasta dłużej zachowują świeżość. Serdecznie polecam przepis na rogaliki na piwie.

Najlepsze babeczki czekoladowe

Najlepsze babeczki czekoladowe! Wypróbowałam wiele przepisów na babeczki kakaowe i czekoladowe, jednak ten został okrzyknięty przez moją rodzinę za najlepszy. Często babeczki czekoladowe są suche, dlatego w przepisie dostosowywałam składniki i temperaturę pieczenia metodą prób i błędów. Dzięki czemu babeczki są puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe. Babeczki udekorowałam cukrowymi oczami. Serdecznie polecam przepis na najlepsze...

Paluchy Wiedźmy (Czarownicy)

Paluchy Wiedźmy (Czarownicy) to propozycja na kruche ciastka na Halloween. Ciastka w kształcie palców wyglądają strasznie. Dodatkowo można użyć dżemu porzeczkowego lub truskawkowego, dzięki czemu uzyskamy jeszcze bardziej upiorny efekt Paluchów Wiedźmy. W smaku ciastka są bardzo kruche i maślane. Polecam strasznie pyszne i upiorne ciastka na Halloween. 

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to smak mojego dzieciństwa. Najczęściej mama robiła wafle o smaku waniliowym lub waniliowo-kakaowym. Lubię smak mleka w proszku, dlatego używam jego w wypiekach, na przykład jako polewę lub krem do tortu. Jako dziecko mleko w proszku czasami jadłam łyżką, jego smak i klejąca konsystencja jest niezapomnianym wspomnieniem. Domowe wafle z...

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami to bardzo smaczna, słodka przekąska, której wykonie zajmie nam niewiele czasu. Dzięki malinom ciastka są lekko kwaśne, dlatego jeśli lubimy słodsze wypieki polecam ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Czekoladowe ciastka z lentilkami

Czekoladowe ciastka z lentilkami lub innymi kolorowymi cukierkami na przykład M&M to świetna propozycja na słodką przekąskę dla dzieci. Dzieci uwielbiają czekoladowe ciastka z kolorowymi cukierkami. Nic dziwnego, ponieważ ciastka świetnie wyglądają są chrupiące i do tego doskonale smakują.

Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką

Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką - to bardzo stary przepis na ciasto ucierane, które jest miękkie w środku , a chrupiące z zewnątrz. W oryginalnym przepisie była margaryna, którą zastąpiłam masłem. Ciasto piekłam z różnymi jabłkami, w tym z papierówkami. Kwaśne jabłka świetnie nadaje się do tego, ponieważ wierz posypany jest bardzo dużą ilością...

Gofry belgijskie z Liège

Gofry belgijskie z Liège to znacznie słodsze gofry niż te, które znamy. Gofry są bardzo chrupiące bez względu na to jakiej użyjemy gofrownicy. Przepis wypróbowałam w gofrownicy 700 W oraz 1200 W. Na samym dole strony znajdziecie zdjęcie obydwu gofrów, które różnią się nieco wyglądem. W smaku są bardzo zbliżone i przede wszystkim chrupiące. Belgia...

Lemoniada cytrynowa – klasyczny przepis

Lemoniada cytrynowa - klasyczny przepis na orzeźwiający napój, idealny na upalne dni. Z podanego przepisu wychodzi ponad 1 litr lemoniady. W kilku prostych krokach można wykonać lemoniadę cytrynową.
1 2 3 4 5