Lemoniada cytrynowa – klasyczny przepis

20

Lemoniada cytrynowa – klasyczny przepis na orzeźwiający napój, idealny na upalne dni. Z podanego przepisu wychodzi ponad 1 litr lemoniady. W kilku prostych krokach można wykonać lemoniadę cytrynową. 

 
Ilość sztuk4 szkl.
Kalorie140 kcal/szkl.
Trudność trudnałatwy

Składniki

  • Cytryna – 4 sztuki
  • Cukier biały lub brązowy – 0,5 szklanki (110 g)
  • Woda – 1 L
  • Gorąca woda – kilka łyżek

Dodatkowo

  • Kostki lodu
Lemoniada
  1. Z trzech cytryn wyciśnij sok i przedzeć przez sitko. 
  2. Następnie dodaj 1 litr wody.
  3. Cukier rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody i dodaj do lemoniady.
  4. Całość wymieszaj, wstaw do lodówki i schłodź.
  5. Cytrynę pokrój na pasterki i włóż kilka plasterków do dzbanka z lemoniadą.

Lemoniadę cytrynową podajemy z plasterkiem cytryny i kostkami lodu. 

Zobacz również

Dodaj komentarz