Gofry belgijskie z Liège to znacznie słodsze gofry niż te, które znamy. Gofry są bardzo chrupiące bez względu na to jakiej użyjemy gofrownicy. Przepis wypróbowałam w gofrownicy 700 W oraz 1200 W. Na samym dole strony znajdziecie zdjęcie obydwu gofrów, które różnią się nieco wyglądem. W smaku są bardzo zbliżone i przede wszystkim chrupiące. Belgia słynie z gofrów, najbardziej znane są gofry liège, brukselskie oraz flamandzkie. Gofry belgijskie z Liège powstają z ciasta drożdżowego, mają w składzie sporą ilości masła i cukru. Jednak najważniejszym elementem gofrów z Liège jest cukier perłowy, którego niestety trudno dostać w Polsce. Jednak polski zamiennik –  cukier gruboziarnisty, nieznacznie zmienia smak gofrów. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 

Ilość sztuk20 sztuk
Kalorie192 kcal/szt.
Trudność trudnałatwy

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników. 

Składniki

  • Masło roztopione – 210 g
  • Jajka – 3 sztuki
  • Mleko letnie – 1/3 szklanki (83 ml)
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • Drożdże – suche 8 g lub świeże 16 g
  • Mąka pszenna –  2 szklanki (320 g)
  • Cukier biały lub perłowy – 1 szklanka (220 g)
Jak pieczemy gofry belgijskie z Liège ?
  1. Czas pieczenia gofrów należy co chwilę kontrolować, ponieważ znacznie szybciej pieką się niż tradycyjne gofry. 
  2. Wypieczone gofry mają kolor bursztynowy.
  3. Przy bardzo mocnej gofrownicy 1800 W, jeśli jest taka możliwość należy zmniejszyć temperaturę pieczenia do 1200 W – 1400 W. 
  4. Surowe ciasto nakładamy łyżką, gofry powinny mieć kształt nieregularny, owalny.
  5. Gofry po upieczeniu należy wystudzić na kratce.
  6. Gofry tuż po wyjęciu z gofrownicy są miękkie, natomiast po chwili robią się chrupiące. 
Gofry belgijskie z Liège – przepis
  1. Jeśli używamy świeżych drożdży robimy zaczyn: do letniego mleka dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). Jeśli używamy suchych drożdży dodajemy je bezpośrednio do mąki i mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy. Jeśli używamy suchych drożdży, dodajemy do mąki i mieszamy.
  3. Do miski dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajka, mleko, ekstrakt z wanilii, zaczyn (jeśli używamy świeżych drożdży) i mąkę.
  4. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub mikserem.
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 godziny).
  6. Następnie do wyrośniętego ciasta dodajemy cukier i mieszamy za pomocą łyżki (nie trzeba dokładnie mieszać).
  7. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki (ciasto będzie gęste).
  8. Gofry pieczemy, aż uzyskają bursztynowy kolor. 
Porównanie gofrów pieczonych w gofrownicy 700 W i 1400 W

Na powyższym zdjęciu umieściłam na talerzu gofry upieczone w dwóch gofrowaniach. Po prawej stronie znajdują się gofry, które zostały upieczone w gofrownicy 700 W (w urządzeniu 3w1), po lewej stronie są gofry upieczone w gofrownicy 1200 W.

To jedne z nielicznych przepisów, w których moc gofrownicy nie ma wielkiego znaczenia. Gofry w smaku wyszły bardzo podobne i przede wszystkim chrupiące.

Jeśli szukacie przepisu na gofry, które smakują jak z nadmorskich budek, zapraszam po przepis tutaj. Gofry wypróbowałam w dwóch urządzeniach i śmiało mogą polecić również na słabszej gofrownicy.

Zobacz również

Dodaj komentarz