Czekoladowe ciastka z lentilkami lub innymi kolorowymi cukierkami na przykład M&M to świetna propozycja na słodką przekąskę dla dzieci. Dzieci uwielbiają czekoladowe ciastka z kolorowymi cukierkami. Nic dziwnego, ponieważ ciastka świetnie wyglądają są chrupiące i do tego doskonale smakują. 

Czas pieczenia13-15 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk36 sztuk
Kalorie117 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Składniki

  • Cukier biały lub brązowy –  szklanki (260 g)
  • Mąka pszenna –  szklanki (340 g)
  • Kakao bez cukru – 40 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Masło – 200 g 
  • Jajka L – 2 sztuki
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka lub cukier wanilinowy 16 g
  • Sól – szczypta
  • Lentilki lub inne kolorowe cukierki – około 100 g
Czekoladowe ciastka z lentilkami – wykonanie
  1. Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ucieramy, aż do otrzymania puszystej masy.
  2. Następnie dodajemy jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników.
  3. Kakao i mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy. Następnie dodajemy do masy maślanej i ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w dwa rulony o grubości 4 cm i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 15 minut.
  5. Schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na plastry o grubości około 1 cm. Pokrojone krążki układamy na dużej blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdy krążek lekko spłaszczamy dłonią lub szklanką. 
  6. Na każde ciastko układamy kilka kolorowych cukierków, które lekko dociskamy.  
  7. Ciastka pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 13-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Uwaga! Nieupieczone ciastka nie powinny zbyt dług leżeć w temperaturze pokojowej, ponieważ ciepłe ciasto może rozpuścić cukierki i podczas pieczenia mocno popękają. Ciastka poukładane na blaszce najlepiej włożyć  do lodówki na czas oczekiwania na upieczenie.

Więcej ciekawych pomysłów na wypieki dla dzieci znajdziecie tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz