Szukasz szybkiego przepisu na faworki z ciasta francuskiego?
To lekka i chrupiąca alternatywa dla klasycznych chrustów – idealna, gdy chcesz przygotować coś słodkiego na Tłusty Czwartek, do popołudniowej kawy lub deser po obiedzie. Faworki z gotowego ciasta francuskiego robi się w kilka minut i nie wymagają wyrabiania ciasta od podstaw, a efekt jest pyszny, delikatnie kruche i idealne do chrupania.

[the_ad id=”15462″]

Dlaczego warto robić faworki z ciasta francuskiego?

Faworki pieczone z gotowego ciasta francuskiego to:
dużo szybsza alternatywa dla tradycyjnych faworków
✔ mniej pracy – bez wyrabiania ciasta
✔ chrupiące i lekkie w smaku
✔ idealne na imprezy, Tłusty Czwartek lub jako deser przy kawie

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (300 g)
  • Cukier puder – 2 łyżeczki (8g) 

[the_ad id=”15429″]

Najszybsze faworki
  1. Ciasta francuskie rozwinąć, pozostawić na papierach, lekko rozwałkować.
  2. Ciasto pokroić na paski około 3×10 cm.
  3. W każdym pasku zrobić na środku nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.
  4. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (możn użyć papieru z ciasta francuskiego). Faworki z ciasta francuskiego układać w niewielkim odstępie.
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200ºC przez około 20 minut lub do zarumienienia ciasta.
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Jeśli szukasz innych pysznych przepisów na Tłusty Czwartek…

…koniecznie zajrzyj do sprawdzonych propozycji na KreatywnaChwila.pl – znajdziesz tam zarówno klasyczne wypieki, jak i inspiracje na szybkie wersje słodkich pyszności: