Najlepszy przepis na faworki czyli inaczej chrust. Poznaj tradycyjny przepis na faworki, które wychodzą bardzo kruche i chrupiące. Z podanego przepisu wychodzi około 60 faworków.  Na Tłusty Czwartek polecam również domowe pączki, które są o niebo lepsze niż te sklepowe oraz bardzo szybki przepis na mini pączki

  • Ciasto
    • Mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki (200 g)
    • Żółtka – 3 sztuki
    • Kwaśna śmietana 18% – 3-4 łyżki (55 g)
    • Sól – szczypta
    • Spirytusu, rum lub ocet – 1 łyżka
  • Dodatkowo
    • Olej do smażenia
    • Cukier puder do posypania

Spotkałam się z kilkoma przepisami na faworki, które różnią się składnikami. Jednak najbardziej kruche są faworki, które nie zawierają w przepisie proszku do pieczenia oraz całych jajek. Mają natomiast w składzie kwaśną śmietanę. Zamieszczony przeze mnie przepis na faworki jest bardzo tradycyjny i sprawdzony. Przekazywany bowiem w rodzinie z pokolenia na pokolenie. 

Wykonanie
  1. Mąkę przesiać, następnie dodać żółtka, śmietanę, spirytus i szczyptę soli.
  2. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem na gładką masę.
  3. Ciasto zawinąć w folię i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Dzięki temu ciasto zmięknie.
  4. Po tym czasie ciasto powinno wybić się wałkiem (choć czynność można pominąć). Wybijanie ciasta powoduje, że faworki staną się jeszcze bardziej chrupiące i delikatne. Ciasto rozwałkować, złożyć, ponownie ubić wałkiem. Czynność powtórzyć 2-3 razy, a po skończeniu podzielić na 3 porcje i owinąć w folię spożywczą. Ponownie odstawić do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia.
  5. Jeden kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek (maksymalnie 1,5 mm). Pozostałe kawałki ciasta nadal przechowywać w lodówce, aż do usmażenia pierwszej porcji faworków.
  6. Ciasto pokroić na paski około 3×10 cm.
  7. W każdym pasku zrobić na środku nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.
  8. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej ustawiając średnią moc palnika. Faworki kłaść po kilka sztuk na raz tak, aby się nie stykały ze sobą.
  9. Gdy faworki się zarumienią należy przewrócić na drugą stronę.
  10. Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym.
  11. Przed podaniem faworki posypać cukrem pudrem.

Polecam również róże karnawałowe z marmoladą. 

Zobacz również

Dodaj komentarz