Suche skórki z chleba – co z nimi zrobić? Przekąski z czerstwego chleba

18

Skórki z chleba zostały mi z tortu kanapkowego. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam zrobić z nich co smacznego. Przygotowałam bardzo smaczne, proste i chrupiące skórki. Można również użyć kromek czerstwego chleba.

Wykonanie

Do miski lub garnka wlewamy mleko, doprawiamy solą i ulubionymi przyprawy, mieszamy. Skórki chleba maczamy w mleku partiami, mieszamy i pozostawiamy na chwile, aby lekko nasiąkły (wszystko zależy jak bardzo jest twarde pieczywo).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Blaszkę (może być blaszka z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, skórki układamy w odstępie, aby się nie skleiły. Pieczemy około 15-20 minut, aż skórki będą chrupiące i zrumienione. Czas pieczenia zależy od rodzaju pieczywa i grubości skórek.

Jogurt naturalny, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę lub koperek przekładamy do niewielkiej miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chrupiące skórki z chleba podajemy jeszcze ciepłe.

Jeśli szukacie prostych i smacznych przekąsek, polecam przepis na ciastka serowe.

Składniki

  • Suchy chleb lub skórki z chleba
  • Mleko – 1/3 szklanki
  • Sól – szczypta
  • Przyprawy – 1 łyżeczka (do wyboru:oregano, bazylia, tymianek itp.)

Sos

  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Majonez – 1 łyżka
  • Ząbek czosnku lub łyżka drobno posiekanego koperku
  • Pieprz
  • Sól
  •  

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz