Najlepsze ciastka serowe to pyszna, prosta i aromatyczna przekąska. Zamiast bazylii świetną alternatywą będzie rozmaryn, szczypiorek, estragon lub pieprz Cayenne. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia. Na drugi lub trzeci dzień ciastka możemy podgrzać przez chwilę w piekarniku, dzięki temu będą ponownie chrupiące.
Sery ścieramy na tarce. Masło, śmietanę i sery mieszamy, aż do połączenia składników. Bazylię drobno kroimy. Mąkę przesiewamy przez sitko. Do masy serowej dodajemy sól, mąkę i świeżą bazylię. Wyrabiamy ciasta, schładzamy w lodówce przez około 20 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Wykładam na stolnicę posypaną mąką, rozkawałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Ciastka możemy wyciąć małą szklanką, foremka do ciastek lub pociąć w kwadraty nożem do pizzy.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielką odległości, aby się nie dotykały.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 13-15 minut, aż do lekkiego zarumienienia ciastek. Ciastka pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.
Jeśli szukacie ciekawych przekąsek na przyjęcie polecam:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką