Najlepsze ciastka serowe to pyszna, prosta i aromatyczna przekąska. Zamiast bazylii świetną alternatywą  będzie rozmaryn, szczypiorek, estragon lub pieprz Cayenne. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia. Na drugi lub trzeci dzień ciastka możemy podgrzać przez chwilę w piekarniku, dzięki temu będą ponownie chrupiące. 

Wykonanie

Sery ścieramy na tarce. Masło, śmietanę i sery mieszamy, aż do połączenia składników. Bazylię drobno kroimy. Mąkę przesiewamy przez sitko. Do masy serowej dodajemy sól, mąkę i świeżą bazylię. Wyrabiamy ciasta, schładzamy w lodówce przez około 20 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Wykładam na stolnicę posypaną mąką, rozkawałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Ciastka możemy wyciąć małą szklanką, foremka do ciastek lub pociąć w kwadraty nożem do pizzy.

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielką odległości, aby się nie dotykały.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 13-15 minut, aż do lekkiego zarumienienia ciastek. Ciastka pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia. 

Skład

  • Masło – 60g (w temperaturze pokojowej)
  • Śmietana 12% lub 18% – 3 łyżki
  • Ser Cheddar – 140g
  • Ser Parmezan – 70 g
  • Świeża, posiekana bazylia – 2 łyżki
  • Mąka pszenna – ¾ szklanki
  • Sól – ½ łyżeczki

Zobacz również

Dodaj komentarz