Sałatka z rukolą i granatem oraz serem feta to ciekawe połączenie różnych smaków. Lekko kwaśnego smaku daje granat, słodkiego karmelizowane orzechy. Dodatkowo pyszny sos ostro-słodki. W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, sałatka została ułożona w kształcie choinki. Serdecznie polecam!

Kilka uwag

Użyj sera feta z mleka owczego, która nie ma nieprzyjemnej ostrości i przesolonego smaku fety z mleka krowiego. 

Jeśli nie lubisz fety możesz użyć sera białego (tylko nie mielonego), sałatka jest równie pyszna.

Ocet balsamiczny możesz zastąpić octem spirytusowym zmniejszając ilość do 1 łyżki.  

Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem, dzięki czemu rukola zachowa dłużej świeżość i ładny wygląd. Możesz również podać sos osobno, aby każdy mógł samodzielnie doprawić sałatkę na talerzu. 

Wykonanie

Na patelnię połóż połówki orzechów włoskich, cukier, masło i sól. Podgrzej na średnim ogniu, przez cały czas mieszając, aż wszystko roztopi się i oklei orzechy włoskie. Następnie rozłóż karmelizowane orzechy na pergaminie lub folii aluminiowej, pozostaw do ostygnięcia. 

Składniki na sos przełóż do niewielkiej miski lub słoiczka, wymieszaj trzepaczką lub łyżka, aż do połączenia składników. Na koniec spróbuj sosu, aby dostosować składniki do własnych upodobań.

Granat przekrój na pół i obierz ze skórki.

Do miski dodaj rukolę, granat oraz pokruszony ser feta. Orzechy połam na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem, lekko wymieszaj. 

Sałatka

  • Świeża rukola – 4 garście
  • Granat – pół
  • Ser feta z mleka owczego – 150 g (około 1/2 szklanki pokruszonego sera)

Karmelizowane orzechy

  • Orzechy włoskie (połówki) – 1 szklanka
  • Cukier (najlepiej brązowy) – pół szklanki
  • Masło – 2 łyżki
  • Szczypta soli

Sos

  • Olej z orzechów włoskich lub dowolny inny – 1/3 szklanki
  • Biały ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • Papryka mielona ostra – 1/2 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżka
  • Musztarda – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  •