Sałatka z pieczarkami jest bardzo uniwersalna, bowiem nadaje się do podania przy różnych okazjach, nawet jako dodatek do grilowych potraw. Oprócz standardowego przepisu proponuję jak w łatwy sposób zmodyfikować ją w samodzielne danie. Można dodać do niej składniki, które sprawią, że będzie dużo bardziej sycąca. Świetnie nadaje się do tego ryż, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. 

Sałatka

  • Pieczarki – 500 g
  • Jajka – 6 sztuk
  • Ogórki kiszone – 4 sztuki
  • Kukurydza – puszka
  • Ser żółty – 250 g
  • Por –  biała część, około 10 cm
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka (do skropienia pieczarek)
  • Do ozdoby szczypiorek 

Dodatkowo

  • Majonez – 2 łyżki
  • Mysztarda – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
Alternatywne składniki

Ryż: Sałatka świetnie komponuje się z ryżem, trzeba jednk pamiętać, aby zwiększyć ilość majonezu, soli i pieprzu. Inaczej sałatka będzie sucha i bez smaku. Należy ugotować 100 g ryżu, według instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki konserwowe: Z powodzeniem świeże pieczarki można zastąpić konserwowanymi. Należy użyć 300 g pieczarek konserwowych (waga bez zalewy).

Czerwona cebula: Por można zastąpić czerwoną cebulą, którą należy pokroić w drobną kostkę. 

Ogórki konserwowe: Również ogórki kiszone można zastąpić ogórkami konserwowymi. Pamiętajmy jednak, że ogórki kiszone są znacznie zdrowsze.

Wykonanie

Pieczarki obierz i oczyść. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz soku z cytryny. Wrzuć do wody całe pieczarki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź na sitku i pozostaw do ostudzenia. Pieczarki osusz z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych i pokrój w drobną kostkę.

Jajka umieść w garnku z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo. Zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Obierz i pokrój w kostkę.

Por umyj, pokrój w paski przecięte na pół, następnie przełóż na sitko i polej wrzącą wodą. Pozostaw na sitku, aby por ociekł z nadmiaru wody.

Ogórki kiszone oraz ser żółty pokrój w kostkę, a kukurydzę odcedź.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj. Na koniec drobno pokrój szczypiorek i posyp po wierzchu. 

Wskazówka: Pamiętajmy, że podczas gotowania pieczarki zmieniają kolor. Aby nie ściemniały należy do wody dodać sok z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego, dzięki temu pieczarki zachowają jasny kolor.  

Jeśli szukacie bardziej sycącej sałatki, polecam mój przepis na pyszną sałatkę z tortellini.

Zobacz również

Dodaj komentarz