Sernik z Lemon Curd i białą czekoladą to niezwykłe doświadczenie smakowe. Jego niezwykle puszysta i kremowa konsystencja, połączona z intensywną polewą z cytrynowego kremu, z pewnością zaspokoi podniebienia. Delikatna struktura oraz wyrafinowany smak sprawią, że każda okazja stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa, zwłaszcza dla smakoszy intensywnej cytrynowej nuty. Podaj go podczas rodzinnej kolacji lub uroczystego spotkania, aby podkreślić wyjątkowość chwil spędzonych z bliskimi.

Jaki wybrać ser na sernik pieczony?

Ser na sernik pieczony najlepszy będzie tłusty lub półtłusty. Z gotowych mas serowych warto przed zakupem przeczytać etykietę jaki jest skład sera. Im prostrzy skład tym ser będzie bardziej zbliżony do smaku i konsystencji sera białego w kostce. Często masy serowe mają sporo serwatki, którą trzeba odlać. Jeśli po odsączeniu ser nadal jest rzadki, trzeba w trakcie robienia sernika dodać o jedną więcej łyżkę mąki ziemniaczanej

Z gotowych mas serowych polecam ser Mój ulubiony z Wielunia, gęsty i prosty skład oraz Twaróg sernikowy z Piątnicy – bardzo dobry skład i konsystencja taka sama jak po zmieleniu tradycyjnego sera.

Jeden z najłatwiej dostępnych twarogów na sernik President – odpowiednia konsystencja dopiero po odsączeniu, niestety mała zawartość tłuszczu i w składzie mleko w proszku.

Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Spód ciasta

  • Ciastka herbatniki – 300 g
  • Masło – 4 łyżki (60 g)

Masa serowa

  • Ser biały tłusty lub półtłusty – 1 kg sera
  • Śmietana kremówka 30% – 200 ml
  • Serek mascarpone – 250 g
  • Czekolada biała – 300 g
  • Cukier puder – 1 szklanka (140 g)
  • Jajka M – 3 sztuki
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki (21 g)

Lemon Curd

  • Cytryna – 2 sztuki
  • Masło – 5 i 1/2 łyżki (80 g)
  • Jajka M – 2 łyżki
  • Żółtka – 2 sztuki
  • Cukier – 3/4 szklanki (160 g)

Dodatkowo do posypania

  • Ciastko herbatnik (pokruszony) – 1 sztuka
  • Beza (pokruszona) – 1-2 sztuki
Spód ciasta
  1. Ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć za pomocą wałka lub tłuczka. Można również zblendować. Następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  2. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarujemy.
  3. Do tortownicy wykładamy zmielone ciasteczka i wykładamy nim spód tortownicy oraz boki lekko dociskając łyżką.
Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Do garnka wlewamy śmietanę 30% i podgrzewamy aż będzie gorąca (nie gotujemy). Następnie dodajemy czekoladę, pozostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy, aż czekolad się rozpuści. Masę pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Ser biały trzykrotnie zmielony lub ser z wiaderka dobrej jakości (jeśli jest na wierzchu serwatka należy ja  zlać), dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, mieszamy mikserem do połączenia się składników.
  3. Następnie dodajemy jajka i serek mascarpone, miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  4. W kilku turach dodajemy rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną, miksujemy do połączenia się składników. 
  5. Masę wykładamy na schłodzony spód.
  6. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i jeszcze pieczemy przez 80 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, aż ostygnie. Upieczony sernik po delikatnym poruszeniu powinien na środku blaszki lekko poruszyć się. Masa na bokach powinna być sztywna, a na środku galaretowata. Dzięki temu sernik będzie wilgotny po wystudzeniu. 
  7. Na wystudzony sernik wykładamy lemon curd. 
Lemon Curd

Lemon Curd charakteryzuje się intensywnym smakiem, dlatego jeśli pragniemy uzyskać delikatny krem cytrynowy, zalecam pominięcie dodawania skórki cytrynowej.

  1. Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, wyparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy żółtą skórkę na drobnej tarce.
  2. Do garnka wyciskamy sok z cytryn (około 120 ml). Następnie dodajemy jajka, żółtka oraz cukier. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej, aż do połączenia się składników. 
  3. Następnie podgrzewamy na kuchence na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
  4. Po chwili dodajemy masło i sok z cytryny. Mieszamy, aż krem zgęstnieje i zacznie wrzeć. Po zagotowaniu od razu ściągamy z palnika, żeby krem się nie zważył. Jeśli w kremie są grudni, można przetrzeć przez sito.
  5. Na koniec dodajemy skórkę z  cytryny, mieszamy. 
  6. Od razu przekładamy do słoik, zamykamy i schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin. 

Lemon curd przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz również

Dodaj komentarz