Lemoniada arbuzowa to bardzo smaczny i orzezwiający napój, idealny na upalne dni. Z podanego przepisu wychodzi około 1,5 litra lemoniady. W kilku prostych krokach można wykonać lemoniadę arbuzową. 

 
Ilość sztuk8 szkl.
Kalorie65 kcal/szkl.
Trudność trudnałatwy

Składniki

  • Arbuz – 1,2 kg (połowa średniego arbuza)
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Cukier biały lub brązowy – 3 łyżki
  • Woda – 1 L
  • Gorąca woda – kilka łyżek

Dodatkowo

  • Kostki lodu
  • Cytryna – do dekoracji
Lemoniada
  1. Z arbuza wydrąż miąższ, pokrój na mniejsze kawałki, następnie umieść w blenderze i rozdrobnij na jednolitą masę. Następnie dodaj sok z cytryny.
  2. Zblendowanego arbuza przetrzyj przez drobne sitko lub odciśnij za pomocą gazy lub pieluchy tetrowej.
  3. Cukier rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody i dodaj do lemoniady.
  4. Następnie dodaj 1 L wody.
  5. Całość wymieszaj, wstaw do lodówki i schłodź.

Lemoniadę arbuzową podajemy z plasterkiem cytryny i kostkami lodu. 

Zobacz również

Dodaj komentarz