Dżem z dyni, pomarańczy i jabłek

21

Długo szukałam przepisu na dżem z dyni. Większość z nich miała w składzie cynamon, który w mojej ocenie zabija smak samej dyni. Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. W smaku jest aromatyczny, słodki, a zarazem delikatny. Po zrobieniu jednej porcji dżemu zrobiłam za raz kolejną:). Koniecznie spróbujcie mojego dżemu bez dodatku cynamonu!

  • Dżem

    • Puree z dyni – 2 szklanki, przepis znajdziesz tutaj
    • Pomarańcze – 4 sztuki
    • Jabłka – 4 sztuki
    • Cukier – 1 kg

Dżem z tego przepisu wychodzi dosyć słodki, wiec jeśli ktoś lubi konfitury niskosłodzone koniecznie musi zmiejszyć ilość cukru.

Wykonanie

Przepis na puree z dyni znajdziesz tutaj.

Sparzamy 2 pomarańcze. Następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy ich skórkę. Resztę pomarańczy obieramy, dokładnie czyścimy z białych skórek i rozdrabniamy.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce. Do garnka dodajemy jabłka puree z dyni oraz rozdrobnione pomarańcze (bez startych skórek, aby dżem podczas gotowania nie zgorzkniał). Następnie wszystkie składniki dusimy na małym ogniu przez godzinne, często mieszając.

Po tym czasie wsypujemy cukier, który mocno rozrzedzi nasz dżem. Gotujemy, co chwilę mieszając, aż do momentu uzyskania pożądanej gęstości. U mnie było to około 45 minut. Na koniec dodajemy starte skórki z pomarańczy. Jeśli chcemy uzyskać dżem bez kawałków owoców możemy całość zblendować.

W celu sprawdzenia czy dżem jest już dobry, należy schłodzić mały talerzyk w zamrażalce następnie wylać na niego krople dżemu. Jeśli kropla szybko krzepnie, dżem jest gotowy.

Dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików zachowując 2,5 cm przerwy od góry. Jeżeli ubrudzi się rant słoika koniecznie musimy dokładnie wytrzeć. Następnie słoiki mocno zakręcamy i kładziemy wieczkiem do dołu.

Uwaga! Słoików nie pasteryzujemy, bo dżem zrobi się gorzki.

Dżem z dyni, pomarańczy i jabłek to pyszny słodki „miodek”. Smacznego!

Dżem z dyni i pomarańczy

Zobacz również

Dodaj komentarz