Najlepsze wilgotne ciasto z brzoskwiniami (świeżymi lub z puszki) i maślaną kruszonką

1

To ciasto z brzoskwiniami i maślaną kruszonką to idealna propozycja dla miłośników domowych, wilgotnych wypieków. Bazą jest klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem maślanki, która nadaje mu wyjątkową wilgotność, delikatność i bursztynowy kolor. Całość dopełniają soczyste, aromatyczne brzoskwinie, które doskonale łączą się ze słodyczą kruszonki.

Kruszonka z prawdziwego masła podkreśla domowy charakter tego ciasta. Dzięki swojej wilgotnej, zwartej strukturze świetnie sprawdza się nie tylko jako deser do kawy, ale też jako słodka przekąska na drogę. To idealne ciasto na piknik, wycieczkę za miasto czy letnie przyjęcie w plenerze – nie wymaga chłodzenia, łatwo je spakować, a do tego naprawdę zaspokaja głód.

Jeśli szukasz prostego przepisu na puszyste, wilgotne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, które zawsze się udaje – koniecznie zajrzyj na stronę i poznaj wszystkie sekrety tego przepisu!

To ciasto jest niezwykle uniwersalne – oprócz klasycznych brzoskwiń świetnie sprawdzą się również nektarynki, które dodają mu lekko kwaskowego, orzeźwiającego akcentu. Możesz śmiało sięgnąć po owoce świeże lub z puszki, w zależności od sezonu i dostępności. Dzięki temu przepis sprawdzi się przez cały rok – latem z soczystymi owocami prosto z sadu, a zimą z zapasów ze spiżarni.

 

Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk24 sztuk
 
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy22x33cm

Ciasto na maślance z brzoskwiniami

  • Maślanka – 600 g
  • Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (550 g)
  • Soda – 2 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy – 3/5 szklanki (160 ml)
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka (4 g)

Kruszonka

  • Mąka pszenna – 1 szklanka (160 g) 
  • Cukier – 8 łyżek (100 g )
  • Masło (zimne)  – 100 g
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka (4 g)

Dodatkowo

  • Brzoskwinie – 1 kg świeżych lub brzoskwie z 1 puszki
  • Mąka pszenna –  2 łyżki
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto na maślance

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Świeże brzoskwinie obrać ze skórki (jeśli skórka nie chce schodzić można sparzyć je wrzątkiem) i pokroić na mniejsze kawałki. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, odsączyć z soku pokroić na grubsze plasterki, odstawić. 
  2. Do dużej miski wbić jajko i roztrzepać, następnie dodać olej, cukier
  3. Następnie dodać maślankę i wymieszać. 
  4. Mąkę pszenną i sodę przesiać, dodać do ciasta. Masa powinna wyjść gęsta, może mieć lekkie grudki.
  5. Blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, wyrównać.
  6. Brzoskwinie posypać 2 łyżkami mąki, delikatnie wymieszać. Na wierzch poukładać brzoskwinie, następnie posypać kruszonką.
  7. Ciasto na maślance piec w temperaturze 170ºC przez 60 – 70 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Co zrobić z nadmiarem brzoskwiń? W tym roku w moim rodzinnym ogrodzie owoców jest wyjątkowo dużo – choć są zdecydowanie drobniejsze niż zwykle, ich smak i aromat wynagradzają wszystko. To ciasto z maślanką i kruszonką to jeden z moich ulubionych sposobów na ich wykorzystanie.

Jeśli szukasz więcej przepisów na wypieki z brzoskwiniami polecam również drożdżówki z brzoskwiniami oraz tort bezowy z brzoskwiniami

Jeśli to wilgotne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką przypadło Ci do gustu, koniecznie zobacz też nasz sprawdzony przepis na ciasto na maślance z serem i kruszonką – równie puszyste, delikatne i pełne domowego smaku. Idealne na każdą okazję! 

 

Zobacz również

Dodaj komentarz