Skórki z chleba zostały mi z tortu kanapkowego. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam zrobić z nich co smacznego. Przygotowałam bardzo smaczne, proste i chrupiące skórki. Można również użyć kromek czerstwego chleba.
Do miski lub garnka wlewamy mleko, doprawiamy solą i ulubionymi przyprawy, mieszamy. Skórki chleba maczamy w mleku partiami, mieszamy i pozostawiamy na chwile, aby lekko nasiąkły (wszystko zależy jak bardzo jest twarde pieczywo).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Blaszkę (może być blaszka z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, skórki układamy w odstępie, aby się nie skleiły. Pieczemy około 15-20 minut, aż skórki będą chrupiące i zrumienione. Czas pieczenia zależy od rodzaju pieczywa i grubości skórek.
Jogurt naturalny, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę lub koperek przekładamy do niewielkiej miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chrupiące skórki z chleba podajemy jeszcze ciepłe.
Jeśli szukacie prostych i smacznych przekąsek, polecam przepis na ciastka serowe.
Gratuluję i podziwiam zaradności i poszanowania. Gratuluję smacznej i taniej przekąski.
Dziękuję za miłe słowa.