Sałatka z brokułem często pojawia się u nas w domu w różnych wersjach. Dzisiejsza propozycja jest najczęściej przygotowywana na różne okazje, święta lub do obiadu. Sałatka z brokułem jest bardzo prosta, szybka i kolorowa. Sałatkę podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo. Jajka zalewamy zimną wodą, aby ostygły. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
Słonecznik prażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu), pozostawiamy do ostygnięcia.
Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki umieszczamy w garnku z wodą. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu przez około 6-8 minut, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dzięki temu nie straci koloru. Brokuł pozostawiamy do całkowitego odsączenia z wody, można również osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na paterze lub misce dajemy brokuł, jajka, połówki pomidorów koktajlowych oraz kukurydzę.
Jogurt naturalny, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę lub koperek przekładamy do niewielkiej miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.
Sałatkę z brokułęm przechowujemy w lodówce.
Jajka są nieodłączną częścią Wielkanocy. Dlatego sałatki z jajkiem doskonale pasuję na tą okazję.
Polecam również sałatki na Wielkanoc: