Sałatka z tortellini jest bardzo smaczna i sycąca. Delikatne pierożki tortellini, warzywa i ser są nie tylko smaczne, ale także bardzo kolorowe. Przepis jest bardzo prosty i krótki. Dodatkowo sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem, a jej smak będzie jeszcze lepszy. Dlatego doskonale nadaje się na przyjęcie, czy do pracy i może nam zastąpić posiłek.

Tortellini pochodzi z regionu Emilia we Włoszech. To pierożki zrobione z ciasta makaronowego, które mają charakterystyczny kształt. Z wyglądu nieco przypominają nasze uszka. Włoskie pierożki najczęściej mają nadzienie serowe, grzybowe lub mięsne. Tradycyjne danie z tortellini podawane jest z sosem pomidorowym, posypane tartym serem parmezan.

Ilość sztuk10 porcji
Kalorie220 kcal porcja
Trudność łatwałatwy

Składniki

  • Tortellini (suche, surowe) – 250 g
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Ogórek – 10 cm
  • Puszka kukurydzy – mała ok 200 g
  • Ser żółty – 20 dag
  • Cebula – 1/2 sztuki

Dodatkowo

  • Majonez – 3 łyżki
  • Musztarda – 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
Sałatka z tortollini
  1. Tortellini ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu (zazwyczaj 15 minut).
  2. Paprykę, ogórki, ser oraz cebulę pokrój w kostkę.
  3. Kukurydzę odsącz z wody i dodaj do sałatki.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj majonez i musztardę.
  6. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Sałatkę z tortellini należy przechowywać w lodówce. 

Alternatywne składniki

Składniki możemy mieszać i dopasować do tego co mamy w lodówce. Do sałatki pasuje wiele składników, dzięki czemu możemy wykorzystać pozostałe resztki jedzenia na przykład z obiadu.

  • ser feta pokruszony
  • oliwki
  • kawałki kurczaka 
  • krewetki
  • groszek
  • brokuł

     

Sałatka z tortellini doskonale nadaje się na przyjęcie. Jeśli szukacie więcej pomysłów na sałatki polecam:

sałatkę z kurczakiem i porem

sałatkę z pieczarkami

sałatka z ryżem i kurczakiem

Zobacz również

Dodaj komentarz