Sałatka na krakersach z tuńczykiem

31

Sałatka na krakersach z tuńczykiem jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się na przyjęcie. Przyznam, że dodatek krakersów do sałatki jest dla mnie dość kontrowersyjny. Sałatki zazwyczaj są zdrowe, a jednak krakersy do takich przekąsek nie należą. Jednak nie patrząc na walory zdrowotne, krakersy świetnie pasują do sałatki i doskonale dopełniają smaku. Jeśli nie lubimy tuńczyka możemy go zastąpić inną, dowolną rybą lub szynką. 

Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie164 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Sałatka

  • Krakersy – 24 sztuki
  • Puszka tuńczyka w zalewie własnej – 250 g
  • Jajka – 3 sztuki
  • Ogórek kiszony – 3 sztuki
  • Ser żółty – 50 g
  • Majonez – 3 łyżki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżka
  • Sól 
  • Pieprz

Do dekoracji

  • Szczypiorek 
  • Kiełki 
Wykonanie

Krakersy i ser żółty są słone, więc sałatkę należy solić z umiarem. 

Uwaga! Podczas nakładania farszu krakersy na talerzu mogą się przesuwać. Najlepiej przytrzymać każdy krakers i nałożyć po jednej łyżce farszu, następnie delikatnie wyrównać.

Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo, studzimy. 

Warstwa 1

Na płaskim talerzu/paterze/desce, na której będzie podawana sałatka układamy 8 krakersów.

Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Do miski dajemy ser żółty i ogórki, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na krakersy.

Warstwa 2

Na wierzchu układamy 8 krakersów. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, dodajemy 1 łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na krakersy. 

Warstwa 3

Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek. Białko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego, doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Mieszamy i wykładamy na krakersy. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy po wierzchu.

Sałatkę na krakersach schładzamy w lodówce przez około 2-3 godziny.

Przed podaniem sałatkę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i kiełkami.

Jeśli szukacie ciekawych przekąsek na przyjęcie polecam tort kanapkowy.  

Zobacz również

Dodaj komentarz