Sałatka na krakersach z tuńczykiem jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się na przyjęcie. Przyznam, że dodatek krakersów do sałatki jest dla mnie dość kontrowersyjny. Sałatki zazwyczaj są zdrowe, a jednak krakersy do takich przekąsek nie należą. Jednak nie patrząc na walory zdrowotne, krakersy świetnie pasują do sałatki i doskonale dopełniają smaku. Jeśli nie lubimy tuńczyka możemy go zastąpić inną, dowolną rybą lub szynką.
Krakersy i ser żółty są słone, więc sałatkę należy solić z umiarem.
Uwaga! Podczas nakładania farszu krakersy na talerzu mogą się przesuwać. Najlepiej przytrzymać każdy krakers i nałożyć po jednej łyżce farszu, następnie delikatnie wyrównać.
Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aby ugotowały się na twardo, studzimy.
Warstwa 1
Na płaskim talerzu/paterze/desce, na której będzie podawana sałatka układamy 8 krakersów.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Do miski dajemy ser żółty i ogórki, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na krakersy.
Warstwa 2
Na wierzchu układamy 8 krakersów. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, dodajemy 1 łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na krakersy.
Warstwa 3
Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek. Białko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego, doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Mieszamy i wykładamy na krakersy. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy po wierzchu.
Sałatkę na krakersach schładzamy w lodówce przez około 2-3 godziny.
Przed podaniem sałatkę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i kiełkami.
Jeśli szukacie ciekawych przekąsek na przyjęcie polecam tort kanapkowy.