Przepis na najlepsze pączki, które mogą konkurować nawet z pączkami z najlepszej cukierni. Przepis jest prosty i nie powinien sprawić kłopotu. Jednak jak to bywa z ciastem drożdżowym, trzeba uzbierać się w cierpliwość. Ciasto trzeba długo wyrabiać, aby było pulchne i smaczne. Serdecznie polecam przepis na najlepsze domowe pączki.
Najlepszym sposobem na obniżenie tłuszczu w pączkach jest dodanie spirytus, który podczas smażenia paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu.
Jeśli jednak nie mamy spirytusu możemy do tego celu użyć innego alkoholu, który ma nie mniej niż 30-40 %. Dodatek smakowych alkoholi np. rumu dodatkowo nada lekkiego aromatu pączkom, dzięki czemu zyskaj ciekawy smak.
Nieco mniej skuteczną metodą jest dodanie do surowego ciasta soku z połowy cytryny lub octu.
Alkohol podczas pieczenia paruje, więc dzieciom można podać takie wypieki.
Temperatura smażenia pączków ma również ogromne znaczenie na wchłanianie tłuszczu. Olej podczas smażenia powinien mieć temperaturę 170ºC, którą należy mierzyć termometrem cukierniczym. Podczas smażenia w tej temperaturze, ciasto najmniej chłodnie tłuszcz. Większość z nas nie ma termometru cukierniczego. Wtedy temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasta od razu wypłynie i ładnie się zarumieni to oznacza, że temperatura oleju jest odpowiednia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Więcej propozycji na Tłusty Czwartek:
Bardzo szybkie do wykonania pączki z sera białego