Faworki na piwie to bardzo prosty przepis, który nie wymaga składania ciasta i kilkukrotnego wałkowania. Bąbeli na faworkach pojawiają się dzięki temu, ze piwo jest gazowane. Domowe faworki wychodzą bardzo kruche i delikatne. Chrust na piwie to świetna alternatywa dla tradycyjnego przepisu na faworki

Ilość sztuk80 sztuk
Kalorie77 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Faworki na piwie – składniki

  • Żółtka – 6 sztuk
  • Piwo – ½ szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna – 2 i ¾ szklani (440 g)
  • Masło – ½ łyżeczki
  • Sól – szczypta

Dodatkowo

  • Olej do smażenia
Faworki na piwie – wykonanie
  1. Do miski dodać przesianą mąkę, żółtka, piwo oraz masło wymieszać, aż do połączenia składników.
  2. Następie stolnicę lub blat oprószyć mąką i wyłóż ciasto. Dłońmi wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można wyrobić w mikserze z hakiem do ciasta kruchego. Ciasto podzielić na pół.
  3. Stolnicę lub blat podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować jeden kawałek ciasta. Należy podsypywać jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto powinno być bardzo cienkie (maksymalnie 1,5 mm).
  4. Ciasto pokroić na paski około 3×10 cm.
  5. W każdym pasku zrobić na środku nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.
  1. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej ustawiając średnią moc palnika. Faworki kłaść po kilka sztuk na raz tak, aby się nie stykały ze sobą.
  2. Gdy faworki się zarumienią należy przewrócić na drugą stronę.
  3. Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym.
  4. Przed podaniem faworki posypać cukrem pudrem.

Polecam rówież pyszne i bardzo ładne faworki – róże karnawałowe

Więcej pomysłów na karnawałowe wypieki znajdziesz tutaj

Dodaj komentarz