Babeczki z dyni są bardzo wilgotne, znacznie bardziej niż z innych owoców czy warzyw. Dodatkowo są łatwe do zrobienia. Pyszne rówież bez kremu i dekoracji. Wykonałam bababeczki w kształcie pająka na Halloween. Moi synowie byli zachwyceni zarówno smakiem, jak i wyglądem. Głównym składnikiem babeczek jest dynia. Dzięki niej są bardzo wilgotne, również na drugi dzień. Babeczki zostały ozdobione ciasteczkami Oreo, oczkami cukrowymi i przełożone kremem z serka mascarpone. W smaku bardzo aromatyczne i pyszne, idealne na Halloween lub przyjęcie dla dzieci. Babeczki nie tylko ciekawie wyglądają, ale również wyśmienicie smakują!
Nigdzie nie mogłam znaleźć gotowych cukrowych oczek, więc zrobiłam je samodzielnie z lukru plastycznego. Zajęło mi to krótką chwilę. Zdecydowanie było to łatwiejsze i mniej czasochłonne niż szukanie gotowych oczek. 🙂 Z niewielkiego kawałka białego lukru zrobiłam cienki rulonik i pokroiłam na równe małe kawałki. Następnie ukształtowałam z każdego kawałeczka kulkę, którą lekko zgniotłam. Tak samo postąpiłam z czarnym lukrem, tylko uformowałam nieco mniejsze kulki. Czarną kuleczkę z łatwością przykleiłam do białej, bez użycia kleju cukierniczego czy wody.
Z podanego przepisu wychodzi naprawdę spora ilość babeczek. Mi wyszło aż 30 sztuk. Jeśli chcesz zrobić mniejsza porcję, podziel wszystkie składniki na pół.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 ° C. Ustaw formę na muffinki z papierowymi papilotkami.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i cukier. Następnie trzepaczką lub łyżką wymieszaj jajka, olej i puree z dyni (przepis znajdziesz tutaj). Suchą mieszankę wsyp na mokre składniki i wymieszaj, aż do połączenia. Łyżką nakładaj ciasto na papierowe papilotki, aż do ¾ ich wysokości.
Piecz przez około 20–25 minut lub do momentu „suchego patyczka”. Na koniec pozostaw do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ubić na sztywno razem z cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuść w małym rondlu na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wlej do worka do szprycowania.
Na każdej babeczce zrób nogi po obu stronach, na środku połóż Oreo. Posmaruj odrobiną czekolady tylną stronę oczu i umieść na Oreo.
Udekorowane babeczki przechowuj w lodówce przez 1-2 dni. Nieozdobione babeczki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Bardzo lubię ten przepis na babeczki, ponieważ bez użycia miksera możemy szybko wykonać pyszne, domowe wypieki. Doceniam ich korzenny smak, a przede wszystkim ciasto, które jest wyjątkowo wilgotne. Dzieci najbardziej zachwyciły się zrobionymi pajączkami i zajadały babeczki ze smakiem. 🙂