Najlepsze babeczki waniliowe. Przerobiłam wiele przepisów na babeczki, lecz ten właśnie zdobył miano najwspanialszego według mojej rodziny. Sądzę, że to w prostych, klasycznych babeczkach czy muffinach tkwi sedno oceny ich smaku. Muffiny waniliowe w oparciu o tę recepturę są niezwykle puszyste i wilgotne. Aby utrzymać ich świeżość przez długi czas, zalecam umieszczenie ich w szczelnym pojemniku lub owinięcie w worek. Naturalnie, można dostosowywać przepis, dodając kawałki czekolady, umieszczając kostkę czekolady w każdym muffinie lub posypując wierzch kruszonką według tego przepisu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tej rewelacyjnej receptury na najlepsze babeczki waniliowe!

Czas pieczenia25 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie240 kcal/szt.
Trudność łatwałatwa

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników.

Babeczki waniliowe 

  • Mąka pszenna – 1 i 1/3 szklanki (208 g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Soda – 1/2 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Masło lub olej – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Cukier – 1/2 szklanki (110 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczki
  • Mleko – 200 ml (3/4 szklanki)
Babeczki waniliowe – wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiać do miski, wymieszać.
  2. Do drugiej miski dodać jajka lekko roztrzepać, następnie dodać olej lub rozpuszczone mało, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i mleko, wymieszać. 
  3. Następnie suchą mieszankę dodać do masy wymieszać za pomocą łyżki tylko do połączenia składników (nie używać miksera).
  4. Formę na mufinki wyłożyć papilotkami do pieczenia. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.

Po wystudzeniu babeczki od razu zamknąć w szczelnym pojemniku lub zawinąć w worek. 

Jeśli lubicie babeczki, które nie są suche polecam przepis na pyszne babeczki z dyni oraz babeczki z borówkami

Zobacz również

Dodaj komentarz