Babeczki z borówkami amerykańskimi to jedne z lepszych babeczek jakie jadłam. Dzięki owocom babeczki nie są suche i długo utrzymują świeżość. Duża ilość kruszonki świetnie dopełnia smaku i równoważy kwasowość owoców. Borówki amerykańskie śmiało możemy zastąpić jagodami, które również doskonale pasują. Możemy również użyć mrożonych owoców, których nie należy rozmrażać. Dodatkowo należy przedłużyć czas pieczenia około 5-10 minut. Polecam pyszne i proste babeczki z borówkami amerykańskimi. 

Czas pieczenia20-25 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk18 sztuk
Kalorie235 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Kruszonka

  • Masło – 50 g 
  • Mąka pszenna – 60 g (6 łyżek)
  • Cukier – 50 g (4 łyżki)
  • Cukier wanilinowy – 8 g

Babeczki z borówkami amerykańskimi

  • Cukier – 1/2 szklanki (110 g)
  • Mąka pszenna – 2 i 2/3 szklanki (425g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Masło – 60 g (roztopione)
  • Olej – 1/4 szklanki (62 ml)
  • Jajka L – 2 sztuki
  • Mleko – 1 szklanka (250 ml)
  • Borówki (mogą być mrożone) – 1 i 1/3 szklanki (190 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Skórka z cytryny – 1 sztuki
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Babeczki z borówkami amerykańskimi

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy mrożonych borówek amerykańskich to ich nie odmrażamy.

  1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jajka roztrzepać, dodać roztopione masło, skórkę otartą z 2 cytryn, olej, mleko i ekstrakt waniliowy.
  3. Suche składniki wsypać do mokrych  i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  4. Następnie dodać borówki, wymieszać.
  5. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozłożyć do papilotek do ¾ wysokości. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki.
  6. Na wierzchu posypać kruszonką.
  7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli używamy mrożonym borówek czas pieczenia należy wydłużyć około 5-10 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Polecam rówież pyszne i bardzo wilgotne babeczki z dyni

Więcej pomysłów na wypieki z owocami znajdziecie tutaj