Muffiny z chleba tostowego to pyszny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Tostowe muffiny są smaczna zarówno na ciepło jak i zimno. Wytrawne muffiny z szynką, serem, pieczarkami i jajkiem doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu.  

Czas pieczenia15 min
Temperatura pieczenia190ºC
Ilość sztuk6 sztuk
Kalorie144 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Muffiny z chleba tostowego

  • Chleb tostowy – 6 kromek
  • Pieczarki – 100 g
  • Cebula dymka – 1 sztuka
  • Szynka lub kiełbasa krakowska (cienkie plasterki) – 60g
  • Ser żółty np. cheddar – 2 plasterki (około 30 g)
  • Papryka czerwona – 1/3 sztuki

Masa jajeczna

  • Jajko – 1 sztuka
  • Śmietana kwaśna 18% – 1 łyżeczka
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 2 szczypty

Dodatkowo

  • Masło -1 łyżeczka do wysmarowania
  • Szczypiorek
  • Olej – 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
Kilka uwag

Jeśli muffiny chcemy wykonać wcześnie i podać na ciepło nieco później, wystarczy czas pieczenia skrócić o 5 minut i pominąć końcowe posypanie żółtym serem. Wystudzone muffiny przykryć folią spożywcą lub aluminiową. 

Tuż przed podaniem muffiny posypujemy żółtym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 5 minut.

Muffiny najlepiej wyciągnąć z formemki jeszcze ciepłe, póżniej trudniej jest je wyciągnąć. 

Muffiny z chleba tostowego
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę. Na średniej mocy palniku podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia.  
  2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli chwilę podsmażamy. Smażymy do czasu, aż nadmiar wody wyparuje, pozostawiamy do przestudzenia.
  3. Formę na muffiny smarujemy masłem.
  4. Za pomocą wałka chleb tostowy rozwałkowujemy. Każdą kromkę chleba umieszczamy w otworze na muffiny, lekko dociskając do spodu formy.
  5. Do środka układamy cienkie plasterki wędliny.
  6. Ser żółty kroimy w kostkę i dzielimy na pół (jedna część będzie potrzebna do posypanie wierzchu muffinek). Pierwszą częściom sera posypujemy muffiny.  
  7. Przestudzone pieczarki nakładamy do muffin.
  8. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do środka muffin.
  9. Wszystkie składniki na masę jajeczną wymieszać w misce, aż do połączenia się składników.
  10. Do każdej muffiny wlewamy jedną łyżkę masy jajecznej.
  11. Na koniec posypujemy pozostałym żółtym serem.
  12. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 C przez około 15 minut, aż tosty się zarumienią.
  13. Gotowe muffiny możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Muffiny można podawać na ciepło lub na zimno, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.

Zobacz również

1 Odpowiedź
  1. Marysia

    Gratuluję ciekawych pomysłów i podpowiedzi dla tych z mniejszą wyobraźnią kulinarną. Ciasto z mandarynkami przepyszne, a muffiny z chleba tostowego to podanie w ładnej formie. Gratuluję

Dodaj komentarz