Jajka sadzone z pieczarkami z powodzeniem można przygotować na śniadanie, obiad czy kolację. Wystarczy kilka prostych składników i możemy zrobić pyszne danie. W mojej wersji obiadowej jajka sadzone z pieczarkami podaję z ziemniakami. Natomiast na kolację polecam przygotować jajka na beztłuszczowej paleni, oczywiście pomijając olej. 

Ilość sztuk2 porcje
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Jajka sadzone z pieczarkami

  • Pieczarki – 300 g
  • Cebula, mała – 1 sztuka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Olej -1-2 łyżki
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Natka Pietruszki lub szczypiorek – mały pęczek
Jajka sadzone z pieczarkami
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju i pokrojoną cebulę. Na średniej mocy palniku podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia.  
  3. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy, aż do momentu odparowania wody z pieczarek. Doprawiamy pieprzem.
  4. Po tym czasie wbijamy jajka i dalej smażymy na średniej mocy palniku. Jęśli chcemy, aby jajka szybciej się ścięły, patelnie przykrywamy pokrywką. Smażymy, aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
  5. Na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz