Młode ziemniaki z piekarnika z ziołami, polane masłem. Młode ziemniaki pieczone w piekarniku są chrupiące i bardzo aromatyczne. Ziemniaki doskonale pasują z takimi ziołami jak pietruszka, koperek, tymianek lub estragon. Młode ziemniaki również lubię z sosem ziołowym lub czosnkowym. 

Czas pieczenia30 min
Temperatura pieczenia230ºC
Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie84 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Młode ziemniaki z piekarnika

  • Młode ziemniaki – 1 kg (około 12 sztuk)
  • Masło – 50 g
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
  • Papryka suszona – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki

Dodatkowo

  • Świeże zioła np.: pietruszka koperek, tymianek lub estragon
Młode ziemniaki z piekarnika
  1. Młode ziemniaki umyć, oczyścić i podgotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (czas liczony od zagotowania), odcedzić.  
  2. Ziemniaki przełożyć na blaszkę i lekko rozgnieć za pomocą łyżki lub ręką.
  3. W garnku rozpuść masło, następnie dodać przyprawy i podgrzewać przez około 1 minutę (nie gotować).
  4. Ziemniaki polać masłem z przyprawami i delikatnie wymieszać.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 30 minut, aż skórka będzie chrupiąca.

Ziemniaki doskonale pają ze świeżymi ziołami lub sosem ziołowym i czosnkowym.

Zobacz również

1 Odpowiedź
  1. Marysia

    Upiekłam chlebek według przepisu, istotnie prosty przepis, poradziłam sobie. Marudery domowe nie marudziły, wręcz przeciwnie , zjadły więcej niż zwykle.

Dodaj komentarz