Gotowanie

Przepis na pyszne drożdżówki z brzoskwiniami

Drożdżówki z brzoskwiniami to wyjątkowe, puszyste domowe bułeczki o doskonałym smaku. W porównaniu do produktów dostępnych w sklepach, nawet w tych pochodzących z najlepszych cukierni, własnoręcznie przygotowane słodkie bułki są znacznie bardziej aromatyczne i pyszne. Co więcej, brzoskwinie można z powodzeniem zastąpić innymi owocami, takimi jak rabarbar, jagody czy śliwki. Odpowiednie przechowywanie bułek jest bardzo...

Najlepsze babeczki waniliowe

Najlepsze babeczki waniliowe. Przerobiłam wiele przepisów na babeczki, lecz ten właśnie zdobył miano najwspanialszego według mojej rodziny. Sądzę, że to w prostych, klasycznych babeczkach czy muffinach tkwi sedno oceny ich smaku. Muffiny waniliowe w oparciu o tę recepturę są niezwykle puszyste i wilgotne. Aby utrzymać ich świeżość przez długi czas, zalecam umieszczenie ich w szczelnym...

Ciasto na maślance z serem

Ciasto na maślance to jedno z najlepszych ciast ucieranych, jakie piekłam. Jest puszyste, ale jednocześnie wystarczająco stabilne, aby utrzymać masę serową. Można też z powodzeniem zastąpić masę serową sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jeżyny, śliwki czy brzoskwinie. Po upieczeniu ciasto ma charakterystyczny, nieco ciemniejszy kolor. Serdecznie polecam to ciasto na maślance z dodatkiem sera...

Baklava przepis na pyszne bałkańskie ciasto

Baklawa to pyszne ciasto pochodzące z kuchni bałkańskiej i Bliskiego Wschodu. Ten popularny deser może być łatwo przygotowany w domu. Baklavę szczególnie warto spróbować podczas wakacji w Turcji, Grecji lub Bułgarii. To niezbyt skomplikowane ciasto składa się z orzechów, syropu i ciasta filo. Wykonanie jest proste, chociaż czasochłonne. Baklawa smakuje najlepiej, gdy dobrze nasiąknie syropem,...

Pancakes (pankejki)

Pancakes to amerykańskie naleśniki, które zdobyło popularność na całym świecie. Pankejki wykonane są z prostych składników, takich jak mąka, mleko i jajka, są elastycznym daniem, które można dostosować do swoich upodobań. Od tradycyjnych wersji z syropem klonowym do nowoczesnych wariacji z owocami i czekoladą - możliwości są nieograniczone. Przygotuj się na fascynującą kulinarną podróż przez...

Beza Pavlova z truskawkami

Beza Pavlova z truskawkami i kremem śmietanowym to idealny deser na letnie przyjęcia i romantyczne kolacje. Chrupszące ciasto i lekki krem tworzą niezapomniane połączenie smakowe, które można urozmaicić różnymi owocami sezonowymi. Aby zachować chrupkość, najlepiej przełożyć bezę kremem i owocami tuż przed podaniem. Można także wysmarować środek bezy rozpuszczoną białą czekoladą. To pyszny i elegancki...

Żeberka pieczone w piekarniku z sosem BBQ

Żeberka pieczone w piekarniku z sosem BBQ, czyli żeberka po amerykańsku. Niezwykle aromatyczne z nutą słodkiego smaku. Żeberka wychodzą bardzo miękkie. Amerykańskie żeberka możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Żeberka z miodem i ketchupem pieczone na grillu szybko się przypalają, więc proponuję na początku piec w foli aluminiowej, jak będą miękkie dopiec na ruszcie....

Babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa dzięki owocom jest bardziej wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Czasami nie wiemy co zrobić z nadmiarem mandarynek. Zdarza się, że pozostaną owoce na które nikt już nie ma ochoty, bądź trafiła się partia niezbyt smacznych cytrusów. Dlatego jedną z moich propozycji jest babka mandarynkowa. To już kolejny przepis na babkę z dodatkiem owoców....

Sernik pina colada

Sernik pina colada o smaku kokosa i ananasa. Dla mnie to idealne połączenie smaków. Sernik jest bardzo delikatny, wilgotny dodatkowo ma delikatną konsystencja i smak. Na wierzchu sernika jest pyszna, jogurtowa polewa, która nadaje ciekawy smak. Na pewno z polewy jeszcze nie raz skorzystam do innego sernika. Polecam sernik kokosowy pina colada. 

Gniazdka bezowe

Gniazdka bezowe z kremem kokosowym ozdobiona kolorowymi jajkami to kolejna propozycja na deser na Wielkanoc. Mini gniazdka bezowe są bardzo chrupiące i świetnie smakują. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że możemy zarówno bezę jak i krem przygotować kilka dni wcześniej. Bezę przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, krem w lodówce. Gniazdka bezowe najlepiej przełożyć...
1 3 4 5 6 7 22