Gniazdka bezowe z kremem kokosowym ozdobiona kolorowymi jajkami to kolejna propozycja na deser na Wielkanoc. Mini gniazdka bezowe są bardzo chrupiące i świetnie smakują. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że możemy zarówno bezę jak i krem przygotować kilka dni wcześniej. Bezę przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, krem w lodówce. Gniazdka bezowe najlepiej przełożyć kremem dopiero w dniu podania. Krem kokosowy jest z przepisu na orzechowca. Bardzo lubię ten krem, dlatego często używał tego kremu budyniowo-kokosowego do innych przepisów. Dodatkowo jest dość trwały i może leżeć w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Polecam gniazdka bezowe na Wielkanoc. 

Czas pieczenia4-5 godz
Temperatura pieczenia80ºC
Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie165 kcal/szt
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy5 cm

Gniazdka bezowe

  • Białka rozmiar L – 4 sztuki (łącznie około 150 g)
  • Cukier – 240 g
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta

Krem kokosowy

  • Wiórki kokosowe – 4 łyżek (25 g)
  • Cukier puder – 1/3 szklanka (50 g)
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 szklanki (250 ml)
  • Mąka krupczatka – 1,5 łyżki (17 g)
  • Masło – 100 g (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

  • Cukierki jajka lub orzeszki w polewie

 

Gniazdka bezowe
  1. Białka (w temperaturze pokojowej) i sól umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania sztywnej piany.
  2. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Ubijanie trwa około 10 minut. 
  3. Na koniec dodać sok z cytryny, zmiksować przez krótką chwilę.
  4. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najpierw wycisnąć spód gniazdek o szerokości 4-5 cm, później boki. *Użyłam dwóch blaszek z wyposażenia piekarnika. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego możesz użyć woreczka strunowego i odciąć końcówkę. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 80ºC (z termoobiegiem). Blaszki z gniazdkami włożyć do piekarnika suszyć przez 4-5 godziny. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona.
  6. Piekarnik wyłączyć, bezę pozostawić, aż do wystudzenia w piekarniku przy lekko rozszczelnionych drzwiczkach.
gniazdka bezwe
Krem kokosowy
  1. Pół szklanki mleka wlać do większego garnka lub miski, następnie wsypać wiórki kokosowe, mąkę krupczatkę oraz żółtko, wymieszać.
  2. Pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować.
  3. Na gotujące się mleko wlać mieszankę wiórek kokosowych i mleka, ugotować jak budyń. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania pulchnej masy, następnie nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń.
  5. Kremy wyłożyć do środka każdej bezy, udekorować jajkami cukrowymi lub orzeszkami (najlepiej w dniu podania). 

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz