Orzechowiec z karmelem jest jednym z moich ulubionych ciast. Ma dwie warstwy orzechów oblanych karmelem, których słodki smak przełamuje kwaśna konfitura. Orzechowiec zagościł u nas w domu na stałe i chętnie piekę je na uroczystości rodzinne i święta. Ciasto należy do tych, które muszą leżakować. Pełnię smaku uzyskuje dopiero od 1 do 2 dni po upieczeniu. Dodatkowo świetnie wytrzymuje w temperaturze pokojowej, dzięki czemu sprawdza się na imprezach. Przypadnie do gustu prawdziwym łasuchom. 🙂 

Do upieczenia ciasta potrzebujemy sporej ilości orzechów. Na cieście prezentuje się najładniej mieszanka orzechów. Dlatego wybieram kilka rodzai, najczęściej włoskie, laskowe i migdały. 

W łatwy sposób możemy pozbyć się skórki z migdałów. Należy przesypać je do miski, zalać wrzątkiem i postawiam na parę minut. Po tym czasie migdały można odcedzić z wody, a skórkę w łatwy sposób ściągnąć palcami. 

Orzechy laskowe należy prażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie umieścić między dwoma kawałkami papierowych ręczników i potrzeć. W ten sposób skórka odchodzi od orzecha i pozostaje na ręczniku. W razie potrzeby czynność można powtórzyć.

  • Ciasto

    • Mąka pszenna – 3 szklanki (480 g)
    • Masło – 150 g
    • Cukier – 2/3 szklanki (165 g)
    • Jajka- 2 sztuki
    • Mleko – 2 łyżki (30 ml)
    • Miód – 2 łyżki (43 g)
    • Soda – 1 i 1/2 łyżeczki
  • Masa orzechowa

    Podana ilość składników jest na jeden blat ciasta. Do orzechowca potrzebujemy dwóch blatów z masą orzechową. 

    • Orzechy – 1 i 1/2szklanki (250 g)
    • Cukier puder – 5 łyżek (42 g)
    • Masło – 75 g
    • Miód – 2 łyżki (43 g)
  • Krem 

    • Wiórki kokosowe – 8 łyżek (50 g)
    • Cukier puder – 3/4 szklanka (104 g)
    • Żółtko – 1 sztuka
    • Mleko – 2 szklanki (500 ml)
    • Mąka krupczatka – 3 łyżki (36 g)
    • Masło – 200 g (w temperaturze pokojowej)

    Dodatkowo

    • Powidła, konfitura lub kwaśny dżem np. porzeczkowy lub wiśniowy – do posmarowania blatu ciasta 150 g
Ciasto
  1. Masło roztopić z miodem, mlekiem i cukrem, wystudzić.
  2. Następnie mąkę przesiać i wymieszać z sodą.
  3. Do wystudzonego masła wbić jajko i dobrze roztrzepać, aż do połączenia składników.
  4. Do mąki wlać przestudzone masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub hakiem do ciasta kruchego.
  5. Następnie uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej 1 godzinę.
  6. Po tym czasie połowę schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto, aby pokryło całą powierzchnię blaszki.
  7. Następnie na ciasto wylać gorącą masę orzechową.
  8. Piec w temperaturze 180 ºC przez około 10 minut.

    Z drugą częścią ciasta należy postąpić tak samo. Ciasto rozwałkować, zrobić masę orzechową i wylać na ciasto, następnie upiec. 

Krem 
  1. Szklankę mleka wlać do większego garnka lub miski, następnie wsypać wiórki kokosowe, mąkę krupczatkę oraz żółtko, wymieszać.
  2. Drugą szklankę mleka wlać do garnka i zagotować.
  3. Na gotujące się mleko wlać mieszankę wiórek kokosowych i mleka, ugotować jak budyń. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania pulchnej masy, następnie nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. 
Masa orzechowa
  1. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe i migdały kroję na pół. 
  2. W rondlu lub na patelni rozpuścić cukier z masłem i miodem, na średniej mocy palniku. Następnie dodać orzechy i chwilę gotować ciągle mieszając, aż płyn zacznie lekko gęstnieć około 2-3 minut.  
  3. Karmel zdjąć z palnika. Na upieczony blat ciasta od razu należy wylać karmel, ponieważ szybko zastyga.

Do każdego blatu ciasta, karmel należy zrobić osobno.

Wykonanie
  1. Blat ciasta położyć orzechami do wierzchu i posmarować powidłami.
  2. Następnie wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem z orzechami. 

Ciasto orzechowe należy wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!

Zobacz również

Dodaj komentarz