Owsianka nocna z musem truskawkowym to idealny sposób na rozpoczęcie dnia pełnym zdrowiem i smakiem. Nasz przepis pozwala na korzystanie z sezonowych świeżych truskawek lub mrożonych owoców, dzięki czemu możesz cieszyć się tym pysznym śniadaniem przez cały rok. Owsianka nocna to nie tylko pożywne danie, ale również dostarcza niezbędnych składników odżywczych na każdą porę roku. Przygotuj ją wieczorem, a rano poczujesz się pełen energii i gotowy do nowego dnia! Spróbuj naszego przepisu na owsiankę nocną z musem truskawkowym i odkryj, jak zdrowo i smacznie można zacząć każdy poranek.

Nasz sprawdzony przepis krok po kroku pozwoli Ci uzyskać idealną konsystencję owsianki nocnej. Przygotuj ją wieczorem i pozostaw w lodówce na noc, a rano poczujesz, jak smaki się przegryzają, tworząc niezwykłe doświadczenie smakowe.

Czy trzeba gotować płatki owsiane?

Absolutnie nie! Płatki owsiane nasiąkają przez noc, absorbuje płyn z musu i mleka. Płatki są niesamowicie kremowe, aromatyczne i po prostu doskonale pyszne.

Czy można jeść płatki owsiane na ciepło?

Oczywiście! Zazwyczaj podajemy płatki owsiane z musem truskawkowym na zimno, ale jeśli wolisz ciepłe danie, możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej przez minutę lub dwie przed spożyciem. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać je po podgrzaniu, zachowując tę samą konsystencję. Alternatywnie, można również wyjąć owsiankę z lodówki i pozostawić ją na 30 minut w temperaturze pokojowej przed spożyciem.

Jak przechowywać owsiankę z musem truskawkowym?

Jednym z głównych atutów tego zdrowego przepisu na nocne płatki owsiane z musem truskawkowym jest ich długi okres przechowywania w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku, który może wynosić nawet do 3 dni. To sprawia, że są one wyjątkowo praktyczne i doskonale nadają się na śniadanie w podróży w trakcie intensywnego tygodnia pracy. Staraj się jedynie dokładnie wymieszać owsiankę, jeśli stała przez kilka dni, oraz dodać ewentualną dodatkową porcję mleka.

Ilość sztuk3 sztuki
Kalorie280 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy200 ml

Owsianka nocna z musem 3 porcje

  • Mus truskawkowy – 1/2 szklanki  musu (120 g) lub około 12 truskawek
  • Mleko krowie lub roślinne np. migdałowe lub kokosowe (niesłodzone) – 1 i 1/4 (330 ml)
  • Płatki owsiane można użyć bezglutenowych – 1 szklanka (110 g)
  • Nasiona chia – 1 łyżka nasion (10 g)
  • Syrop klonowy, cukier lub inne słodzidło – 2-3 łyżki
  • Sok z cytryny – 2-3 krople

Wierzch:

  • Mus truskawkowy lub truskawki –  2 łyżki (30 g ) lub 3 truskawki
  • Płatki migdałowe – 1 łyżeczka
Owsianka nocna przepis
  1. Truskawki świeże lub mrożone rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Następnie dodajemy płatki owsiane, nasiona chia i dosładzamy wg uznania.
  3. Wlewamy mleko.
  4. Owsiankę przekładamy do dwóch szklanek lub słoików (około 300 ml), wierzch owsianki wyrównujemy łyżką. 
  5. Owsiankę chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny, najlepiej przez całą noc. 
  6. Na wierzchu wykładamy połówki truskawek lub mus truskawkowy, następnie posypujemy płatkami migdałowymi. 

Zasmakuj w naszej owsiance nocnej z musem truskawkowym. To nie tylko posiłek, to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które dostarczy Ci energii na cały dzień.

Zobacz również

Dodaj komentarz