Paluchy pizzowe to idealna propozycja na przekąskę. Doskonale sprawdzą się na imprezie czy wieczorze filmowym. Paluchy pizzowe są smaczne zarówno w podstawowej wersji, czyli z sosem pomidorowym i serem lub z ulubionymi dodatkami. Drożdżowe paluchy najlepiej podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub po prostu maczane w dobrej oliwie. Paluchy z serem są smaczne zarówno podane na ciepło jak i zimno. 

Czas pieczenia15 min
Temperatura pieczenia230ºC
Ilość sztuk 10 szt.
Kalorie183 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Zaczyn na pizze

  • Ciepła woda – 220 ml
  • Mąka pszenna – 2 łyżki (30 g)
  • Drożdże świeże – 15 g (lub 7 g suchych)
  • Cukier – 1 łyżeczka

Ciasto na pizze

  • Mąka pszenna najlepiej 00 lub 450, 550 – 2,5 szklanki bez 2 łyżek (370 g)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej – 1 łyżka

Sos pomidorowy 

  • Pomidory świeże lub w puszce – 400 g
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Sól – 1/2 łyżeczki

lub

  • Ketchup + oregano 1 łyżeczka

Dodatki

  • Ser żółty
  • Cebula
  • Szynka, kabanos lub salami
  • Papryka
Kilka uwag
  • Surowe ciasto na pizzę można przechować w lodówce do następnego dnia, szczelnie zawijając folią, aby nie wyschło. Przed planowanym pieczeniem pizzy ciasto należy wyjąć około 30 minut wcześniej. 
  • Idealną mąką na pizzę jest mąka pszenna typu 00, jednak możemy również użyć mąki pszenne typ 450 lub 550.
  • Z dodatkami do paluchów pizzowych nie należy przesadzać. Zbyt duża ilość za bardzo obciąży ciasto i składniki podczas zwijania będą wypadać.  
  • Sos do pizzy najlepszy jest domy. Jeśli jednak nie mamy czasu na jego przygotowanie, najszybszym sposobem jest użycie dobrej jakości ketchupu +oregano. 
Ciasto na pizze

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto robimy z suchych droższy, dodajemy je do mąki i mieszamy. Pozostałe składniki łączymy i wykonujemy tj w punkcie 3. 

    1. Zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
    2. W misce lub na stolnicy dodać mąkę i sól, następnie wlać zaczyn.
    3. Wyrobić ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło natomiast nie należy dokładać mąki. Dzięki takiej konsystencji ciasto po upieczeniu nie będzie twarde, a chrupiące. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski, czyli około 10 minut.
    4. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać olej wyrabiać, aż do połączenia się składników.
    5. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Paluchy pizzowe – wykonanie
  1. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Na jedną połowę wykładamy sos pomdorowy (ewentualnie ketchup + oregano), ser oraz ulubione dodatki (np. ser, cebula, szynka). Dodatków nie może być zbyt dużo i muszą być drobno pokrojone. 
  2. Nożem, najlepiej do pizzy wycinamy paski o szrokośći około 1,5 cm i delikatnie zwijamy w świderki. 
  3.  Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy paluchy.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  5. Paluchy pizzowe pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230ºC, pieczemy przez około 15 minut do zarumienienia.
Sos do pizzy
  1. Na patelnię wlać oliwę i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć przez krótką chwilę.
  2. Jeśli używamy pomidorów z puszki, najpierw odlewamy wodę (jeśli pomidory są całe), dodajemy na patelnię. 
    W przypadku pomidorów świeżych, najpierw obieramy je ze skórki, następnie zgniatamy w dłoniach, aby wyleciała z nich woda, pomidory przekładamy na patelnię.
  3.  Sos należy gotować na wolnym ogniu przez około 30-40minut co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania sos doprawić solą i oregano.
  4. Na koniec sos zmiksować za pomocą blendera lub przetrzeć przez sitko. 

Sosy można przechować w lodówce przez 2 dni.

Zobacz również

Dodaj komentarz