Proste ciasto z dyni i marchewki. W smaku bardzo aromatyczne i wilgotne. Na wierzchu smaczna polewa posypana orzechami. Zaletą tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Ciasto z dyni
  • Ciasto 

    • Jajka- 3 sztuki
    • Cukier – 3/4 szklanki 
    • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    • Soda – 2 łyżeczki
    • Cukier wanilinowy – 1 opakowania (16g)
    • Mąka pszenna – 2 szklanki
    • Masło – 110 g
    • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
    • Puree z dyni – 300 g przepis znajdziesz tutaj
    • Starta marchewka – 100 g

    Polewa

    • Masło – 50 g
    • Mleko – 2 łyżki
    • Cukier – 5 łyżek
    • Mleko w proszku – 5 łyżek
    • Orzechy włoskie – 1/2 szklanki

Ciasto wykonane jest ze sporej ilości warzyw. Nie jest to przepis przeznaczony na wielkie przyjęcia, natomiast świetnie sprawdzi się do zrobienia na co dzień, bez większej okazji. Idealne pasuje na  jesienne dni. Przepis przygotowałam na blaszkę o wymiarach 23×33 cm.

Ciasto

Masło rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu, następnie ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, puree z dyni (przepis znajdziesz tutaj), marchewkę startą na grubych oczkach i masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, a wierzch wyrównać szpatułką. 

Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC stopni. Piec przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Polewa

Do garnka włożyć masło, mleko i cukier. Następnie rozpuścić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Kolejno dodać mleko w proszku i energiczne wymieszać, aby nie było grudek. Gorącą polewę przelać na wystudzone ciasto i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Zobacz również

2 Odpowiedzi
  1. Marysia

    Dynią możemy cieszyć się niestety krótko, sezonowo, toteż popieram pomysł na przetwory (niestety nie kupimy ich w sklepie). Spieszmy się za tym pomysłem Ani. Dzięki za przypomnienie oraz przepis.

    1. Administrator

      Cieszę się, że przypomniałam o możliwości wykorzystania dyni. Już w krótce pojawi się kolejny przepis z dynią w roli głównej, więc zapraszam do odwiedzenia bloga.

Dodaj komentarz