Proste ciasto z dyni i marchewki. W smaku bardzo aromatyczne i wilgotne. Na wierzchu smaczna polewa posypana orzechami. Zaletą tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ciasto wykonane jest ze sporej ilości warzyw. Nie jest to przepis przeznaczony na wielkie przyjęcia, natomiast świetnie sprawdzi się do zrobienia na co dzień, bez większej okazji. Idealne pasuje na jesienne dni. Przepis przygotowałam na blaszkę o wymiarach 23×33 cm.
Masło rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu, następnie ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, puree z dyni (przepis znajdziesz tutaj), marchewkę startą na grubych oczkach i masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, a wierzch wyrównać szpatułką.
Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC stopni. Piec przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Do garnka włożyć masło, mleko i cukier. Następnie rozpuścić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Kolejno dodać mleko w proszku i energiczne wymieszać, aby nie było grudek. Gorącą polewę przelać na wystudzone ciasto i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Dynią możemy cieszyć się niestety krótko, sezonowo, toteż popieram pomysł na przetwory (niestety nie kupimy ich w sklepie). Spieszmy się za tym pomysłem Ani. Dzięki za przypomnienie oraz przepis.
Cieszę się, że przypomniałam o możliwości wykorzystania dyni. Już w krótce pojawi się kolejny przepis z dynią w roli głównej, więc zapraszam do odwiedzenia bloga.