Ciasto drożdżowe z jabłkami to bardzo stary przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, klasyczny drożdżowiec z owocami do którego można użyć zarówno wspomnianych już jabłek jak i połówek śliwek. Dokonałam jednej zmiany w przepisie, użyłam masła zamiast margaryny. To właśnie masło nadaje niesamowity smak i aromat. Dzięki owocom ciasto nie jest suche. Jabłka należy pokroić w małą kostkę, ponieważ im większe kawałki owoców, tym ciasto będzie musiało się dłużej piec. Polecam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami.

Czas pieczenia50 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie186 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23×33 cm

Ciasto drożdżowe z jabłkami – składniki

  • Mąka pszenna – 3 szklanki i 2 łyżki (500 g)
  • Mleko – 1 szklanka (250 ml)
  • Masło – 100 g
  • Drożdże świeże – 50 g
  • Cukier –  1 szklanka niepełna (150 g)
  • Żółtka – 4 sztuki
  • Owoce (jabłka lub śliwki) – 500 g
  • Sól – szczypta

Kruszonka

  • Mąka pszenna – 3/4 szklanki (150 g) 
  • Cukier – 1/2 szklanki (100 g)  
  • Masło – 100 g 
  • Cukier wanilinowy – 8 g
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto drożdżowe z jabłkami – wykonanie
  1. Do letniego mleka dodać drożdże. Następnie dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
  2. Żółtka utrzeć z cukrem.
  3. Następnie dodać resztę składników (oprócz masła) i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  4. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło wyrabiać, aż do połączenia się składników.
  5. Miskę oprószyć mąką, następnie przełożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  6. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwać gęsto widelcem, odstawić na 10 minut.
  8. Jabłka obrać, pokroić w kostkę (około 1×1 cm) i wyłożyć na wierzchu ciasta, lekko dociskając.
  9. Na wierzchu posypać kruszonkę.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  11. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. 

Polecam rówież pyszną szarlotkę z chrupiącą bezą.

Więcej pomysłów na wypieki z owocami znajdziecie tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz