Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to doskonała propozycja na podwieczorek lub obiad. Ryż z jabłkami na mleku to stary i sprawdzony przepis na lekkostrawne danie. W wersji wegańskiej mleko można zastąpić wodą lub mlekiem migdałowym. Jak przygotować ryż zapiekany z jabłkami? Zapraszam do przepisu. 

Czas pieczenia25-30 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk8 porcji
Kalorie365 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy30-20 cm

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników na ryż z jabłkami nie uwzględniając sosu jogurtowego. Cała porcja sosu jogurtowego ma 412 kalorii. 

Ryż z jabłkami

  • Ryż – 1,5 szklanki (300 g)
  • Mleko 3,2 % (1 L)
  • Woda – 125 ml (1/2 szklanki)
  • Jabłka, duże – 5 sztuk (około 1,5 kg)
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Masło – 2 łyżki (28 g)
  • Cukier – 2 łyżki  (26 g) – można pomiąć
  • Sól – szczypta

Dodatkowo

  • Masło, zimne  – 30 g
  • Cynamon do posypania – 1 łyżeczka

Sos jogurtowy

  • Jogurt naturalny – 1 duży kubek (około 350 g)
  • Cukier – 2 -3 łyżki (39 g)
  • Cukier waniliowy – 8 g
Ryż zapiekany z jabłkami
  1. Mleko i wodę wlać do większego garnka i zagotować, dodać szczyptę soli. Następnie dodać ryż i gotować przez około 15 minut, często mieszając, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolać trochę mleka).
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni lub w garnku rozpuścić łyżeczkę masła, dodać starte jabłka.
  3. Następnie dodać cukier i skropić sokiem z cytryny lub posypać szczyptą kwasku cytrynowego. Jabłka podpiec, aż zmiękną, mieszać od czasu do czasu.
  4. Na koniec dodać 2 łyżeczki cynamonu, ewentualnie w razie potrzeby jabłka można dosłodzić.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć połowę ryżu, podpieczone jabłka, pozostały ryż.
  6. Na wierzchu poukładać cienkie plastry zimnego masła i posypać cynamonem. Naczyne przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C (z termoobiegiem) przez 25 -30 minut.

Podawać z sosem jogurtowym.

Sos jogurtowy
  1. Do jogurtu naturalnego dodać 2 -3 łyżki cukru i cukier waniliowy, wymieszać.
  2. Pozostawić w temperaturze pokojowe na 15 minut, aby cukier rozpuścił się.

Zobacz również

Dodaj komentarz