Szarlotka z połówkami jabłek to idealny przepis na ciasto dla leniwych lub zapracowanych ;). Zarówno ciasto jak i jabłka przygotowuje się prosto i szybko. Ciasto jest podobne do kruchego lecz bardziej elastyczne, dzięki czemu łatwo się rozwałkowuje. Długo przymierzałam się do upieczenia szarlotki z połówkami jabłek. Obawiałam się, że tak duże kawałki jabłek będą twarde i niesmaczne. Użyłam trzech różnych gatunków jabłek (żadne z nich nie były dedykowane do szarlotek), a mimo tego jabłka wyszły upieczone i smaczne. Uwielbiam aromatyczne szarlotki, więc jabłka obsypałam sporą ilością cynamonu.

Czas pieczenia60 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk32 sztuki
Kalorie146 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy23-24 cm

Szarlotka z połówkami jabłek

  • Mąka pszenna – 3 szklanki (480 g)
  • Cukier puder – 5 łyżek (42 g)
  • Masło schłodzone – 220 g
  • Kwaśna śmietana – 220 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Dodatkowo

  • Jabłka – 6 sztuk (dużych) około 900 g
  • Cynamon – 2- 3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie (8 g)
  • Cukier puder do posypania – 2 łyżeczki (5 g)
Szarlotka z połówkami jabłek
  1. Masło posiekać. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto podzielić na 2 części, jedna część nieco większa. Moje ciasto ważyło 1000 g, po podziale większa część ważyła 550 g.
  3. Uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na 20 minut (można na całą noc).
  4. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek.
  5. Schłodzone ciasto (mniejszą część) rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt, podsypując je niewielką ilością mąki.
  6. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm, następnie wyrównać ciasto, aby pokryło całą powierzchnię blaszki.
  1. Następnie ułożyć połówki jabłek, posypać je cynamonem i cukrem waniliowym.
  2. Pozostałą część ciasta rozwałkować na prostokąt, nieco większy niż wielkość blaszki i ułożyć na jabłka. Brzegi ciasta lekko docisnąć, aby przykleiły się do spodu.
  3. Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

Dodaj komentarz