Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką to jedne z wypieków, które zawsze robię w sezonie letnim. Pyszne, proste i przede wszystkim z dużą ilością owoców, których podczas wakacji mamy pod dostatkiem. Ciasto można upiec z rabarbarem, śliwkami, malinami czy jagodami. Owoce mogą być również mrożone, jednak należy wydłużyć czas pieczenia około 10 minut. 

Dlaczego ciasto ucierane nie wychodzi?

Ciasta ucierane to jedne z łatwiejszych wypieków, jednak wielu osobom zamiast pysznego ciasta wychodzi zakalec. Oto lista najczęściej popełnianych błędów:

– dokładnie ucieramy masło na puch, za pomocą miksera około 10 – 15 minut – zbyt krótkie ucieranie jest najczęstszym błędem

– wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

– przesiewamy mąkę

– dokładnie omierzamy składniki, w szczególności nie zmniejszamy ilości cukru

– piekarnik otwieramy dopiero pod koniec czasu pieczenia

– mąkę delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, a nie miksera tylko do połączenia składników

Czas pieczenia55 min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie193 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy23×33 cm

Ciasto

  • Jajka L – 4 sztuk
  • Cukier – 1 i 1/4 szklanki (275g)
  • Mąka pszenna – 3 szklanki (450g)
  • Olej  – 1 szklanka (250ml)
  • Mleko – 1 szklanka (250ml)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy – 1 opakowanie (16g) lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Truskawki – 400 g

Kruszkonka

  • Masło – 50 g
  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki (80g)
  • Cukier – 1/4 szklanki (55g)
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Całe jajka, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i ubić, aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (około 10 minut).
  2. Olej wlewać cienką strużką cały czas ubijając.
  3. Następnie mleko cienką strużką cały czas ubijając.
  4. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  5. Mąkę z proszkę wsypać 3 partiami do ciasta, za każdy razem delikatnie wymieszać szpatułką (nie można mikserem).
  6. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wylać do formy i wyrównać.
  8. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na pół, wyłożyć na ciasto jedno przy drugim (przekrojoną częścią do wierzchu).
  9. Na wierzchu posypać kruszonką.
  10. Piec w temperaturze 170ºC przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Polecam również ciasto z owocami:

Grysikowiec

Ciasto jogurtowe 

Ciasto z musem truskawkowym

Zobacz również

Dodaj komentarz