Ciasta drożdżowe

Dyniowe bułki drożdżowe z serem

Dyniowe bułki z serem to dla mnie niezwykłe połączenie smaków, które uwielbiam przygotowywać przez cały rok. Jesienią robię zapasy puree z dyni, które pakuję w słoiki lub mrożę, aby móc korzystać z nich w różnych przepisach. Kiedy w końcu wypiekam te bułeczki, delikatna nuta dyni doskonale współgra z kremowym serem, tworząc niezapomniany smak. Nawet jeśli...

Dyniowa chałka z kruszonką

Dziś przybliżę Wam niezwykły przepis na chałkę dyniową – pyszne i aromatyczne pieczywo, które z pewnością stanie się hitem Waszej kuchni. Przekonam, dlaczego chałka dyniowa to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa w świecie wypieków. Zajrzyjcie do mojego przepisu, aby odkryć tajemnice przygotowania tej wyjątkowej chałki oraz dowiedzieć się, dlaczego warto eksperymentować z dynią...

Przepis na pyszne drożdżówki z brzoskwiniami

Drożdżówki z brzoskwiniami to wyjątkowe, puszyste domowe bułeczki o doskonałym smaku. W porównaniu do produktów dostępnych w sklepach, nawet w tych pochodzących z najlepszych cukierni, własnoręcznie przygotowane słodkie bułki są znacznie bardziej aromatyczne i pyszne. Co więcej, brzoskwinie można z powodzeniem zastąpić innymi owocami, takimi jak rabarbar, jagody czy śliwki. Odpowiednie przechowywanie bułek jest bardzo...

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami to pyszne, puszyste domowe bułeczki. W sezonie na truskawki nie może zabraknąć słodkich, świeżych bułeczek z truskawkami. Oczywiście truskawki możemy zamienić na inne owoce np. rabarbar lub jagody. Na blogu zajdziecie również przepis na bułki z serem lub jagodzianki.

Najlepszy przepis na chałkę

Najlepszy przepis na chałkę, która jest puszysta z dużą ilością kruszonki. Wszystkie domowe ciasta drożdżowe są najsmaczniejsze świeże. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże chałki, co dla niektórych może okazać się zbyt dużo do zjedzenia, w krótkim czasie. Jednak jest na to sposób, ponieważ ciasta drożdżowe doskonale nadają się do mrożenia. Chałkę po wystudzeniu można...

Gwiazda drożdżowa z makiem

Gwiazda drożdżowa z makiem jest pyszna i puszysta. Tylko na pozór wygląda skomplikowanie. W praktyce przepis na gwiazdę drożdżową jest  pracochłonny, ale całkiem prosty do wykonania. Polecam samodzielnie przygotować masę makową, która jest znacznie lepsza niż nawet najlepsze, gotowe masy z puszki. Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych porcji drożdżówki z makiem. 

Chałka bez jajek

Chałka bez jajek, czyli zaplatane ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. To jeden z klasycznych wypieków, który świetnie pasuje na śniadanie czy kolację. Domowa chałka jest znaczenie lepsza niż kupiona w sklepie. Puszysta, maślana chałka, doskonała w smaku z piękną strukturą ciasta drożdżowego. Zawsze robiłam chałkę z jajkami, lecz gdy zabrakło jajek w mojej lodówce...

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami to bardzo stary przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, klasyczny drożdżowiec z owocami do którego można użyć zarówno wspomnianych już jabłek jak i połówek śliwek. Dokonałam jednej zmiany w przepisie, użyłam masła zamiast margaryny. To właśnie masło nadaje niesamowity smak i aromat. Dzięki owocom ciasto nie jest suche. Jabłka należy pokroić...

Jagodzianki

Jagodzianki to świetny pomysł na wykorzystanie jagód. Domowe jagodzianki świetnie pasują na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub do kawy. Dodatkowo przepisem możemy cieszyć się przez cały rok, ponieważ możemy użyć mrożonych owoców. Zamiast jagód można dodać borówki amerykańskiej, które również świetnie pasują. Bułki drożdżowych z jagodami są miękkie, puszyste z dużą ilością nadzienia. Długo...

Przepis na ciasto drożdżowe z serem i kruszonką – prosty i sprawdzony

Ciasto drożdżowe to jedno z najczęstszych wypieków w naszym domu. Moje dzieci uwielbiają proste ciasta i takim jest właśnie drożdżowiec. Jednym z ulubionych dodatków jest ser i oczywiście duża ilość chrupiącej kruszonki.
1 2