Wafle orzechowo – kajmakowe to bardzo szybki przepis na słodką przekąskę. Wafle zrobimy dosłownie w kilka minut, więc doskonale sprawdzą się gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub najdzie nas ochota na słodycze. Głównym składnikiem wafli jest masa kajmakowa i krem czekoladowy, więc nic dziwnego, ze wafle wyszły słodkie. Jednak moim domownikom bardzo posmakowały, więc na pewno jeszcze nie raz je zrobię. 

Ilość sztuk30 sztuk
Kalorie250 kcal/szt.
Trudność średniałatwa
Rozmiar formy24 cm

Wafle orzechowo – kajmakowe

  • Masa kajmakowa – 1 puszka
  • Krem czekoladowy np. Nutella – 3 łyżki
  • Orzechy laskowe – 100 g
  • Wafel tortowe – 1 opakowanie (około 130 g)
Wafle orzechowo – kajmakowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Jeśli orzechy są bez skórki również prażymy przez chwilę na patelni, dzięki temu uzyskają bardziej wyrazisty smak.
  2. Orzechy ze skórką umieszczamy między dwoma kawałkami papierowych ręczników i pocieramy. W ten sposób skórka odejdzie od orzecha i pozostanie na ręczniku. W razie potrzeby czynność można powtórzyć. 
  3. Orzechy kroimy na drobne kawałki lub blendujemy pozostawiając małe kawałki orzechów.
  4. Do kremu czekoladowego dodajmy połowę orzechów, mieszamy.
  5. Jeśli masa kajmakowa jest bardzo gęsta lub są w niej grudki, kajmak można zmiksować lub energicznie wymieszać łyżką, ewentualnie lekko podgrzać i wymieszać.
  6. Na desce kładziemy wafel, smarujemy kajmakiem i posypujemy połową porcji orzechów, przykrywamy kolejnym waflem. Czynność powtarzamy, aż skończą się masa kajmakowa. 
  7. Następnie wafel smarujemy masą z kremem czekoladowym i orzechami, przykrywamy ostatnim waflem.
  8. Jeśli wafel nie klei się  należy go lekko obciążyć np. deską uważając, aby krem nie wypłynął.
  9. Wafel schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. 
  10. Schłodzony wafel kroimy na kawałki. 

Zobacz również

Dodaj komentarz