Truskawkowa chmurka to bardzo znane i lubiane ciasto. Nic dziwnego, ponieważ beza, galaretka z owocami i kruche ciasto są doskonałym połączeniem smaków. Pomimo bezy ciasto nie jest zbyt słodkie, ponieważ znaczną częścią ciasta jest galaretka z dużą ilością owoców. Truskawki możemy użyć świeże lub mrożone, a więc  truskawkową chmurkę możemy piec przez cały rok. Polecam!

  • Ciasto kruche

    • Żółtka – 3 sztuki
    • Cukier puder – 3 łyżki (30g)
    • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
    • Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
    • Mąka pszenna – 150 g
    • Masło – 100 g

    Krem śmietanowy

    • Śmietana kremówka 36%, schłodzona – 500 ml
    • Serek mascarpone, schłodzony – 250 g
    • Cukier puder – 3 łyżki
    • Cukier waniliowy – pół opakowania

    Galaretka z truskawkami

    • Truskawki świeże lub mrożone – 600 g
    • Truskawkowe galaretki – 3 sztuki
    • Wrząca woda – 3,5 szklanki

    Beza

    • Białka, w temperaturze pokojowej – 3 sztuki
    • Drobny cukier – 150 g
    • Mąka ziemniaczana (skrobia) – 2 łyżeczki
    • Płatki migdałowe – około 40 g

Kilka uwag!

  • Kruchy spód możemy zastąpić herbatnikami.
  • Owoców możemy użyć mrożonych, które dodajemy do galaretki bez rozmrażania. 
  • Pieczenie można rozłozyć na dwa dni. Polecam wykonanie kruchego ciasta, galaretki czy bezy dzień wcześniej. 
  • Krem należy wykonać tuż przed przełożeniem ciasta.
Beza

Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od bezy. 

Białka (w temperaturze pokojowej) umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania lekkiej piany. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Ubitą pianę rozsmarować na papierze. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC przez co najmniej 1 godzinę. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona, lekko popękana. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto kruche

Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto, aby pokryło całą powierzchnię blaszki. 

Piec w temperaturze 190º C przez około 15 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. 

Malinowa chmurka - kruche ciasto
Galaretka

Truskawkowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, następnie dodać truskawki (duże owoce kroimy na mniejsze kawałki). Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Na kruche ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę z owocami. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki. 

Uwaga! Jeśli używamy mrożonych truskawek, nie rozmrażamy ich wcześniej. Galaretka z mrożonymi owocami tężeje bardzo szybko.

Krem śmietanowy

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem.

Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć krem śmietanowy na galaretkę, wyrównać. Następnie położyć wystudzoną bezę. Gotowe ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po schłodzeniu ciasto kroi się zdecydowanie łatwiej, beza nie kruszy się jak zaraz po upieczeniu. 

Polecam! Ciasto truskawkowa chmurka smakuje doskonale!

Malinowa chmurka - ciasto

Zobacz również

Dodaj komentarz