Truskawkowa chmurka to bardzo znane i lubiane ciasto. Nic dziwnego, ponieważ beza, galaretka z owocami i kruche ciasto są doskonałym połączeniem smaków. Pomimo bezy ciasto nie jest zbyt słodkie, ponieważ znaczną częścią ciasta jest galaretka z dużą ilością owoców. Truskawki możemy użyć świeże lub mrożone, a więc truskawkową chmurkę możemy piec przez cały rok. Polecam!
Kilka uwag!
Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od bezy.
Białka (w temperaturze pokojowej) umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania lekkiej piany. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Ubitą pianę rozsmarować na papierze. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC przez co najmniej 1 godzinę. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona, lekko popękana. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto, aby pokryło całą powierzchnię blaszki.
Piec w temperaturze 190º C przez około 15 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Truskawkowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, następnie dodać truskawki (duże owoce kroimy na mniejsze kawałki). Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Na kruche ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę z owocami. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki.
Uwaga! Jeśli używamy mrożonych truskawek, nie rozmrażamy ich wcześniej. Galaretka z mrożonymi owocami tężeje bardzo szybko.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć krem śmietanowy na galaretkę, wyrównać. Następnie położyć wystudzoną bezę. Gotowe ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Po schłodzeniu ciasto kroi się zdecydowanie łatwiej, beza nie kruszy się jak zaraz po upieczeniu.
Polecam! Ciasto truskawkowa chmurka smakuje doskonale!