Tęczowy tort z cukierkami został udekorowany kolorowymi lentilkami i bezami. W środku jest mus truskawkowy, który doskonale równoważy słodki smak tortu. Krem do tynkowania jest bardzo stabilny i łatwy do nakładania. Wykonany jest na bazie masła i mleka w proszku. To jeden z najsmaczniejszych kremów maślanych. Tęcze ułożyłam z dużej paczki cukierków Mimi z Biedronki oraz Skittles (cukierki w kolorze fioletowym).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać powoli cukier, ciągle miksując. Następnie dodać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Na koniec dodawać partiami mąki, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
Tortownice o wymiarach 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno (niczym nie smarować). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, opuścić na podłogę z około 30 cm. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.
Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej.
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek. Delikatnie wymieszać do połączenia.
Mleko w proszku przesiewamy. Do garnka dajemy mleko UHT 3,2% i cukier, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier rozpuści się. Postawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie masło ucieramy za pomocą miksera, aż będzie puszyste i jasne (około 10 minut). Cały czas miksując dodajemy po łyżce mleko z cukrem, miksując krem chwilę miedzy kolejnymi partiami. Następnie dodajemy po łyżce mleka w proszku, cały czas miksując. Krem miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego kremu bez wyczuwalnej konsystencji proszku. (Na tym etapie możemy dodać barwnik spożywczy lub wybielacz do kremu i miksujemy, aż do uzyskania jednego koloru).
Krem wyjdzie rzadki, można przed dekorowaniem ciasta włożyć do lodówki na kilka minut. Jeśli krem z lodówki jest zbyt twardy, chwilę miksujemy. Krem można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Biszkopt przekrój na pół, aby powstały dwa półkola. Biszkoptu nie nasączamy, ponieważ mus truskawkowy jest lekko płynny i wystarczająco nasączy blat ciasta. Jeden blat ciasta połóż ponownie w tortownicy (łatwiej nakłada się mus), wyłóż mus truskawkowy i włóż ciasto do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie połóż drugi blat biszkoptu i schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
Schłodzony tort obróć i połóż węższą, płaską częścią. Posmaruj tort kremem maślanym z mlekiem w proszku. Możesz najpierw położyć cienką warstwę kremu i schłodzić na 20 minut w lodówce. Po tym czasie wyłożyć pozostały krem maślany, dzięki temu znacznie łatwiej uzyskać równą powierzchnię. Krem po schłodzeniu robi się twardy, więc kolorowe cukierki nakładamy od razu po nałożeniu ostatniej warstwy kremu.
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo dobrze przechowuje się w lodówce i dopiero kolejnego dnia najlepiej smakuje .