Rolada bezowa z owocami to pyszny i pięknie prezentujący się deser. Słodki smak ciasta świetnie przełamują owoce, których w sezonie wakacyjnym wybór  jest ogromny. W czasie zimy możemy użyć owoców z puszki, dzięki czemu deser możemy przygotować przez cały rok. Do bezy świetnie pasują: maliny, truskawki, jeżyny, borówki, jagody oraz brzoskwinie. Rolada bezowa jest miękka w środku, natomiast chrupiąca z zewnątrz. Serdecznie polecam sprawdzony przepis na bezę. 

Ilość sztuk10 sztuk
Kalorie327 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23×33 cm

Beza

  • Białka – 6 sztuk
  • Cukier – 300 g
  • Płatki migdałowe – 20 g

Krem

  • Śmietana 30% lub 36% – 200 ml (schłodzona minimum 12 godzin)
  • Serek mascarpone – 200 ml (schłodzony minimum 12 godzin)
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Świeże owoce – 300 g
Beza

Białka (w temperaturze pokojowej) umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania lekkiej piany. Dodać cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Ubitą pianę rozsmarować na papierze. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 10 minut po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140ºC piec przez 15 minut. W czasie pieczenia beza mocno urośnie, natomiast to wyciągnięciu z piekarnika opadnie – to normalne zjawisko. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. 

Bezę wyciągnąć z blaszki. Na wierzchu położyć drugi papier do pieczenia lub ściereczkę kuchenną, pod spód podłożyć deskę i obrócić ją do góry dnem. Następnie delikatnie odkleić papier i pozostawić ją do całkowitego wystudzenia.

Krem

Owoce umyć i wysuszyć. Większe owoce na przykład truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić.

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce (pozostawić kilka owoców do dekoracji).

Roladę należy zwijać od krótszego boku, delikatnie pomagając sobie ściereczką lub papierem do pieczenia. Nożem lekko nacinamy krótszy brzeg bezy (patrz zdjęcie), aby łatwiej zwijać roladę.

Na koniec roladę dekorujemy owocami i schładzamy w lodówce około 1 godziny.

Rolada bezowa z owocami najlepiej smakuje w pierwszy dzień. Beza chłonie wilgoć z kremu i lodówki, dlatego na drugi dzień jest mniej chrupiąca, ale również smaczna.

Jeśli szukacie więcej ciast z owocami, polecam przepis na ciasto grysikowe bez piezenia

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz